Kaszás Ildikó – balett táncosnő, koreográfus asszisztens

Kaszás Ildikó

Kaszás Ildikó az egyik legismertebb magyar balett táncosnő, koreográfus asszisztens.

Kaszás Ildikó 1941-ben született Budapesten. Az Állami Balettintézetben végezte a tanulmányait, ahol 1958-ban diplomázott. A tanárai között volt Merényi Zsuzsa és Szalay Karola. Ahogy megkapta diplomáját el is kezdett dolgozni a Magyar Állami Operaházban. Itt rövid időn belül magántáncos lett. A sikeres balettművésznő sok külföldi országban is fellépett. Ausztriában, Japánban, Londonban, Olaszországban, Németországban, Kanadában, Dél-Koreában és még sok más országban is láthatták a nézők csodás táncjátékát. Mivel mindig is nyitott volt és imád alkotni, 1959-től Seregi László munkatársa lett, mint koreográfus asszisztens, illetve balett mester. A balettek betanítása folyamán számtalan alkalommal dolgozott külföldön is. A Macskák és az Operaház Fantomja című musicalek esetében is koreográfus asszisztens volt, de az Életbe táncoltatott lány című film esetében is tevékenykedett. Sőt még az Operett Színházban is dolgozott asszisztensként. A balett szerelmese, de a háttér munkálatokat is szereti, hiszen a balett darabok betanítása nagyon komoly teendő.

A nézők sok darabban láthatták káprázatos táncművészetét, ezek közül néhány: Giselle, Párizs lángjai, A fából faragott királyfi, Pas de quatre, Petruska. Több főszerepet is eltáncolt és lendületes, de mégis harmonikus mozgásával lenyűgözte a közönséget. A lenyűgöző tánctudása miatt több díjjal is jutalmazták. 1981-ben megkapta a Munka Érdemrend Ezüst Fokozatát, ezután 1986.ban Érdemes Művész lett.

1998-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje lett az övé és a legnagyobb megtiszteltetés 2002-ben érte, amikor a Magyar Állami Operaház Örökös Tagja lett. 2014-ben a Magyar Érdemrend középkeresztje lett az övé. A sikeres balett táncosnő életpályája is azt bizonyítja, hogy a tehetség és a törekvés meghozza a gyümölcsét.