Pongor Ildikó a Kossuth-díjas balettművésznő

Pongor Ildikó

Pongor Ildikó 1953-ban született Budapesten. Az Állami Balett Intézetben végezte tanulmányait, ahol olyan neves tanárok oktatták, mint Nádasi Marcella és Merényi Zsuzsanna.1971-ben megkapta diplomáját, majd Leningrádban a Vaganova Akadémián tanult egy éven át. Ezután 1972-ben a Magyar Állami Operaház tagja lett, majd 1974-ben magántáncos lett. 1976-ban kiemelkedő sikereket ért el a híres balettművésznő, ugyanis a Várnában megrendezett nemzetközi balettversenyen bronzérmet nyert. 1981 és 1985 között rendszeresen fellépett a Bécsi Staatsoper színpadán. Ezt követően folytatta külföldi pályafutását, ugyanis 1989 és 1991 között Stockholmban vezető szólista volt. 1996-tól pedig az Operaház örökös tagja, 2003-tól mesterművésze lett. A Magyar Hivatásos Tánc- és Balettegyüttesek Egyesületének alelnöke lett 2008-ban.

A méltán híres művésznő a balettirodalom legjelentősebb női főszerepeit is eltáncolta az elmúlt évek folyamán. Számtalan darabban láthatták a nézők. A Párizs lángjai, A hattyúk tava, a Rosszul őrzött lány, az Asszonysors, a Folyó és a Giselle című darabokban is több alkalommal táncolt. Emellett természetesen még rengeteg neves előadásban szerepelt hazánkban és külföldön is egyaránt. Fellépett Tajvanon, Hongkongban, Kanadában, Észak-Amerikában és Európa több nagyvárosában is.

A balettművésznőt szorgalmas munkája miatt több díjjal is kitüntették. 1978-ban Liszt Ferenc-díjat kapott, 1982-ben pedig Érdemes művész lett. 1985-ben megkapta az egyik legnagyobb szakmai elismerést, a Kossuth-díjat. Majd 1990-ben Kiváló művész lett, 2001-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették kis. 2003-ban a Magyar Állami Operaház mesterművésze lett és 2006-tól a Hallhatatlanok Társulatának Örökös tagja. A rengeteg elismerés is a művésznő kiváló tánctudását és elszánt, kitartó munkáját igazolja.

Jelenleg próbavezető balettmester az Anyagin és a Giselle című darabokban. Az elmúlt években társkoreográfusként is tevékenykedett, a Don Quijote és a Hattyúk tava című előadásokban. A lendületes táncosnő kiváló balettmester hazánkban és külföldön is nagy népszerűségnek örvendhet.