Rujsz Edit a sokoldalú balettművésznő

Rujsz Edit

Rujsz Edit az Állami Balett Intézetben végezte tanulmányait, ahol 1984-ben meg is kapta a diplomáját. Olyan elismert mesterektől tanulhatott, mint Sebestény Katalin, Handel Edit, illetve Sterbinszky László. Mivel már ifjú korában tudta, hogy csak akkor lehet sikeres, ha folyamatosan képzi magát, részt vett a Kölni Modern Tánckurzuson, majd egy tanulmányi út keretein belül New York-ban az Alvin Ailey együttesben is új dolgokat tanulhatott. 1984-ben szerződött a Magyar Állami Operaházhoz, 1995-ben címzetes magántáncossá léptették elő. Ma már nem csak balettművésznőként, hanem balettmesterként is tevékenykedik az Operaháznál.

A kiváló tehetséggel megáldott művésznő a Giselle, a Fából faragott királyfi, a Próba, a Makrancos Kata, a Mamma Mária és a Carmina Burana című előadásokban is fellépett. Több egyfelvonásos balettelőadásban is szólót táncolhatott. Az elmúlt évek alatt számos külföldi vendégszereplést is vállalt. Izraelben, Hollandiában, Németországban, Angliában, Kanadában, Mexikóban, a Távol-Kelete és Európa több nagyvárosában is bemutatta csodás táncát.

Koreográfus asszisztensként is kipróbálta magát, többek között 1989-ben Vukán-László, Derby című darabjának színpadra állításában segédkezett. Munkája miatt több díjat is elnyert. 1984-ben megkapta a Keresztes Mária-díjat, majd ezután 1985-ben a Miniszteri-díjat. 2010-ben a 25 éves Jubileumi Emlékgyűrűvel tüntették ki, 2012-ben pedig Harangozó-díjas művésszé vált.

Jelenleg a Hófehérke és a hét törpe című darab színpadra állításán dolgozik, mint koreográfus asszisztens. A művésznő sokoldalúsága és fáradhatatlansága jó példa lehet mindazok számára akik a balettkarrierről álmodoznak. A kitartó munka és a tanulás iránt érzett vágy mindig meghozza a várt eredményeket. Színpadi alakításai hazánkban és külföldön is folyamatosan lenyűgözték a nézőket, hiszen átéléssel és lelkesedéssel alakította minden szerepét. A kecses és elegáns mozdulatoknak köszönhetően táncjátéka mindig elegáns és színvonalas!