Liebich Roland csodás táncjátéka

Liebich Roland

Liebich Roland a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult és 1999-ben végzett. Olyan kiváló mesterek oktatták, mint Eichner Tibor, Perlusz Sándor, Forgách József és  Sárközi Gyula. Ahogy megkapta a diplomáját, le is szerződött a Magyar Állami Operaházhoz. Kiváló táncjátékának köszönhetően ma már magántáncosként lép föl. Az elmúlt években számtalan előadásban láthatták bámulatos táncjátékát a nézők. A hattyúk tava, a Csodálatos mandarin, a Diótörő, az Elfújta a szél, a Makrancos Kata és a Bajadér csupán néhány azon darabok közül melyekben fellépett. A tehetséges balettművész az elmúlt években a balettirodalom jelentős főszerepeit eltáncolhatta a hazai és a nemzetközi közönség előtt. A társulattal együtt fellépett Hollandiában, Mexikóban, Kínában, Törökországban, Portugáliában, Olaszországban és Finnországban is.

Munkája miatt díjat is kapott, 2003-ban a Saint Xavier-i koreográfusversenyen – Venekei Mariannával együtt – első díjat nyert. A balett táncos jelenleg az Aranyecset, a Giselle, az Anyegin és a Diótörő című előadásokban táncol. Az Anyegin az egyik kedvenc darabja, mert nagy kihívást jelent számára, mivel a háromfelvonásos darab eltáncolásához remek fizikai állapotra van szükség. A szerep eltáncolása nem csak technikailag nehéz, hiszen emocionálisan is a maximumot kell kihozniuk magukból a balett táncosoknak ahhoz, hogy a nézők átérezhessék a darab történéseit. Mivel Anyeginként számtalan tulajdonságot is meg kell formálnia a művésznek, nincs könnyű helyzetben, hiszen kifejezőnek kell lennie. Kontrollálnia kell a mozdulatokat és a mimikát is, hogy erőt sugárzó legyen, de mégse érezzék a nézők túlzásnak.

Liebich Roland mindig arra törekszik, hogy tökéletesen megfeleljen a szerepnek. A hosszas gyakorlás és a fárasztó próbák hozzátartoznak a mindennapjaihoz. A balett a szenvedélye és minden előadáson igyekszik átéléssel alakítani a különböző szerepeket, hogy a nézőket az előadás idejére táncjátékával kiragadja a hétköznapokból. Akár könnyed mozdulatokra, akár erőteljes, kifejező táncjátékra van szükség, tökéletesen alakít!