Leblanc Gergely az ifjú balett táncos

Leblanc Gergely

Leblanc Gergely az Operaház ifjú balett táncosa a Magyar Táncművészeti főiskolán tanult. Ezt követően 2009 és 2010 között a Royal Ballet School of London-ban képezte tovább magát. 2011-óta a Magyar Állami Operaház tagja, ma már magántáncosként lép fel. A tanulmányai folyamán kiváló balettmesterek képezték. Mesterei között volt: Lieszkovszky Melinda, Fodor Gyula, Andrew Kelly, Turi Sándor, Solymosi Tamás, David Peden és Dózsa Imre is.

Fiatal kora ellenére már több balett versenyen is megmérettetett. 2006-ban és az ezt követő két évben a Magyar Táncművészeti Főiskola Háziversenyén tette próbára tehetségét, ezt követően a Finnországban megrendezett Helsinki International Ballet Competition következett. Majd a kínai Beijing International Ballet Invitational Competition-on vett részt, 2008-ban pedig a hazai New Generation versenyen tette próbára tudását. Ebben az évben a hazánkban megrendezett Rudolf Nureyev nemzetközi balettversenyen is szerencsét próbált, majd egy évvel később a svájci Prix de Lausanne versenyen mérettetett meg, ahol a döntőbe is bejutott. Az említett versenyeken jól szerepelt, volt amikor különdíjat is elnyert.

A balett táncost több darabban is láthatták már a nézők. Fellépett az Aranyecset, a Don Quijote, az Elfújta a szél, a Giselle, a Rómeó és Júlia és a Spartacus című előadásokban is. Több külföldi vendégszereplése is volt már. Prágában, Pekingben, Londonban, Máltán, Bécsben, Charlotteban és Houstonban is lenyűgözte a nézőket táncjátékával.
Az ifjú tehetség a szorgalmas munkája és csodás alakításai lévén a Vécsey Elvira díjat is elnyerte.

Az idei év végén és a jövő év elején több darabban is láthatják a nézők a balett táncost. Fellép az Aranyecset, a Giselle, az Anyegin és a Diótörő című előadásokban is. Az ifjú tehetség még karriere kezdetén tart, de szorgalmának és alázatos munkájának köszönhetően csillogó jövő állhat előtte. Táncjátéka könnyed, légies mégis kifejező. A lelkesedése és a balett iránt érzett elkötelezettsége sugárzik a színpadi alakításai folyamán.