Bakó Máté, az Operaház első magántáncosa

Bakó Máté

Bakó Máté, az Operaház fiatal tehetsége 2000-ben fejezte be tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán. A tanulmányai folyamán olyan neves mesterek oktatták, mint Keveházi Gábor, Koren Tamás, Nagy Zoltán, Éhn Éva és Fodor Gyula. Azt követően, hogy megkapta diplomáját, már 2000-ben szerződött a Magyar Állami Operaházhoz, ahol jelenleg első magántáncosként láthatják a nézők.

A tehetséges balett táncos pályafutása mondhatni egy véletlennek köszönhető. Tízéves korában az iskolájába egy balettmester látogatott és testnevelés órán különféle gyakorlatokat mutatott be, amelyeket a diákoknak utánozni kellett. Bakó Máté elvégezte a gyakorlatokat, ami miatt nagyon meg is dicsérték, mivel már akkoriban hajlékony volt és magasakat ugrott. A művész édesanyja művészi tornász volt, így volt kitől örökölnie hajlékonyságát. Fodor Gyula balettmester azt javasolta a fiatal gyermeknek, hogy felvételizzen, mert tehetséges. A szülei viszont nem rajongtak az ötletért, attól tartottak, nem lesz gyerekkora, mert ez egy nehéz pálya. A fiú már csak dacból is elment felvételizni tízévesen. Ma pedig már csodás fellépéseit élvezhetik a nézők!

Az elmúlt évek folyamán számtalan neves darabban láthatta a közönség a tehetséges balettművészt. A Csipkerózsika, a Hattyúk tava, a Diótörő, a Bajadér, a Giselle, a Zorba és a Rómeó és Júlia című darabokban is fellépett. Csodás táncjátékát a nemzetközi színpadokon is bemutathatta a társulattal együtt. Fellépett Kínában, Mexikóban, Kanadában, Portugáliában, Ausztriában, Görögországban és az Egyesült Államokban is.
2002-ben a Fiatal Koreográfusok Estjére saját koreográfiát készített, amelynek címe Vonzások és Taszítások volt. 2003-ban pedig az LGT Táncképekben is láthatta a közönség.

Jelenleg három darabban is megtekinthetik a nézők varázslatos alakításait. Fellép az Aranyecset, a Diótörő és a Giselle című előadásokban is. Ahhoz, hogy a balett művész a legjobbat hozza ki magából minden fellépésen, sokat kell gyakorolnia. Minden reggel balettórával kezd, ezt követik a próbák, ahol felkészülhet az új szerepekre. Lendületes táncjátéka és jellegzetes, magas ugrásai elvarázsolják a nézőket.