Lőcsei Jenő a sokoldalú, fáradhatatlan tehetség

Lőcsei Jenő

Lőcsei Jenő 1956-ban született Putnokon. Az Állami Balettintézetben végezte tanulmányait, Gál Jenő osztályában. 1976-ban diplomázott, ezt követően a leningrádi Balettintézetben tanult egy éven keresztül, mint ösztöndíjas diák. A tanulmányai után 1977-ben hazatért és az Operaházhoz szerződött. 1982 és 1987 között magántáncoskén dolgozott az Operaházban, de időközben Bécsben a Staatsoperben is láthatta a közönség, ugyanis ott is szólista volt. A norvég Nemzeti Balettnél volt vezető szólista 1988-tól kezdődően. Majd ezt követően a berlini Deutsche Oper vezető szólistájaként tevékenykedett 1989 és 1991 között. A következő év kimagasló sikereket hozott a balettművésznek, ugyanis 1992-től Flensburgban volt balettigazgató, vezető szólista, koreográfus, illetve balettmester. A külföldi pályafutása egészen 1996-ig tartott, ekkor hazatért és újfent az Operaházban kezdet tevékenykedni, mint magántáncos, balettmester és koreográfus. A Magyar Táncművészek Szövetségének ügyvezető igazgatójaként is tevékenykedett 1999 és 2001 között. Hatalmas munkabírásának és kitartásának köszönhetően balett táncosként és vezetőként is megállja a helyét!

Már az első koreográfiája is jelentős volt, ugyanis Königer Miklós Haláltánc című filmjéhez készítette. Ebben a filmben mint főszereplőt is láthatták a nézők. Balett táncosként számtalan előadásban lépett fel. A Tűzmadár, a Rómeó és Júlia, a Diótörő, a Rosszul őrzött lány csupán néhány azon darabok közül amelyekben szerepelt. Rengeteg főszerepet eltáncolhatott a közönség nagy örömére, akiket miniden fellépése folyamán bámulatba ejtett a tehetséges művész kiváló táncjátéka. Koreográfusként is számtalan darabot állított színpadra, mint az Abigél, a Mozart, vagy a Párizsi élet.

Áldozatos munkájáért és fáradhatatlanságáért több díjat is kapott. 1983-ban elnyerte a Liszt Ferenc-díjat, 1986-ban pedig megkapta az Érdemes Művész díjat. Ezt követően 2008-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztjével is kitüntették. Ugyancsak ebben az évben örökös tagja lett a Halhatatlanok Társulatának. A tehetséges művész méltán kiérdemelte a díjakat, hiszen szorgalma és sokoldalúsága mondhatni bámulatos.

Jelenleg az operaházban tevékenykedik koreográfusként. A denevér, a Carmen, a Rigoletto és a Traviata színpadra állításán dolgozik a művész. A balettművészet terén mondhatni mindent elért, amire egy művész vágyhat. A legjelentősebb főszerepeket táncolhatta, hazánkban és külföldön is kimagasló sikereket ért el mint balettművész, vezető és koreográfus.