Volf Katalin az elismert balett táncosnő és balettmester

Volf Katalin

Volf Katalin az egyik legsikeresebb és legtöbb elismerést kapott hazai balettművésznő 1964-ben született Budapesten. Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte, ahol mestere volt Menyhárt Jacqueline. 1982-ben diplomázott, ezt követően egy éven keresztül Moszkvában tanult, ahol kiváló balett mesterek oktatták. Miután hazatért, 1983-ban leszerződött a Magyar Állami Operaházhoz, ahol 1985-ben magántáncos lett. Ma már nem csak balettművésznőként tevékenykedik, ugyanis balettmester is az Operaháznál.

A közönség számos előadásban láthatta, hiszen a balettirodalom legjelentősebb főszerepeit eltáncolta a hazai és a nemzetközi színpadokon egyaránt. A Rómeó és Júlia, a Makrancos Kata, a Rosszul őrzött lány, a Diótörő, a Giselle és az Anna Karenina csak néhány azon darabok közül amelyekben fellépett.
Nem csak hazánkban vált ismerté és közkedvelté Volf Katalin, ugyanis számtalan külföldi vendégszereplése is volt. Fellépett Szentpéterváron, Kanadában, Izraelben, Mexikóban, a Távol-Keleten és az Egyesült Államokban is.
A balettversenyeken is jól szerepelt, hiszen az Amalfi versenyen aranyérmes lett, a Lausanne versenyen pedig bronzérmet nyert.

Csodás táncjátékának és szorgalmának köszönhetően számtalan díjat nyert. 1988-ban megkapta a Liszt Ferenc-díjat, majd 1991-ben a Tériné-díjat nyerte el. 1993-ban az Oláh Gusztáv-díj is az övé lett és 1996-ban Érdemes művészként tüntették ki. 1997-ben Philip Morris-balettdíjat nyert, majd ezt követte a nagy elismerésnek számító Kossuth-díj 2000-ben. 2008-óta Örökös tagja a Halhatatlanok Társulatának, 2010-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével is kitüntették. Az elnyert díjak is azt bizonyítják, hogy a művésznő fantasztikus tehetséggel van megáldva és szenvedélyesen rajong a munkája iránt.

Az idei évben a Diótörő próbavezető balettmestere, de a Giselle és a Rómeó és Júlia című előadásokban is balettmesteri szerepet tölt be. Az elismert művésznő kitartása, szorgalma és dinamikus hozzáállása jó példa a fiatal balett táncosok számára. Volf Katalin mondhatni mindent elért, amire balettművésznő vágyhat. Jelentős szerepeket játszhatott el az elmúlt évek folyamán itthon és több külföldi országban. A szorgalmas munka és a sok próba, valamint a tanulás mindig sikerhez vezet!