Somorjai Enikő, az Operaház fiatal tehetsége

Somorjai Enikő

Somorjai Enikő a Magyar Táncművészeti Főiskolán kezdte a tanulmányait, 2001-ben meg is kapta a diplomáját. Itt olyan neves mesterek oktatták, mint Bérczes Mária, Szőnyi Nóra, Havas Ferenc, Sterbinszky László és Dózsa Imre. A balettművésznő tudta, hogy csak a tanulás útján lehet sikeres, emiatt több külföldi kurzuson is részt vett. 1996-ban Spanyolországban, majd egy évvel később Ausztriában, ezután Angliában tanult. 1999-ben az Egyesült Államokban. Észak-Carolinában vett részt képzésen, 1996-tól pedig a Főiskola kurzusain is részt vett. 2001-ben szerződött a Magyar Állami Operaházhoz, ma már címzetes magántáncosnőként lép fel.

A balett táncosnő számtalan neves darabban fellépett és több főszerepet is eltáncolt. A diótörő, a Rosszul őrzött lány, a Giselle, a Hattyúk tava, a Rómeó és Júlia, a Változatok egy gyermekdalra című darabokban is fellépett. Ezenfelül természetesen még számtalan fontos balettirodalmi műben láthatta a közönség. 2004-ban a Kortárs Koreográfusok estjén is bemutatkozott.

Több vendégszereplést is vállalt. Fellépett Prágában, Rigában, Japánban és Magderburgban is. 2002-ben és 2005-ben megkapta a Fülöp Viktor ösztöndíjat is a szakmai tudása elismeréseként. Számos versenyen részt vett és nagy sikereket aratott. 1997-ben a Magyar Táncművészeti Főiskola háziversenyén harmadik helyezést ért el, majd egy évvel később a Nurejev verseny második fordulójába jutott. 1997-ben és 1998-ban a Prix de Lausenne második fordulójába jutott, ugyancsak 1997-ben a Győri Iskolák közötti Nemzetközi versenyen első helyezést ért el. 1999-ben pedig a Bécsi Nemzetközi Balett Versenyen lett harmadik helyezett. Fiatalkora ellenére ambiciózus és hatalmas teherbírása van.

A balett táncosnő a Giselle és a Diótörő című darabokban lép fel még ez év végén. Fiatal kora ellenére már sok jelentős szerepet eljátszhatott. Táncjátéka sokszínű és összetett, a számtalan kurzus amelyeken részt vett nagyon jó hatással volt balett pályafutására. Mozdulatai kifinomultak és kecsesek. Nem csoda, hogy hazánkban és külföldön is elnyeri a nézők tetszését bármilyen szerepet is alakít.