Radinya Dace, a nemzetközileg elismert balettművésznő

Radinya Dace

A fiatal tehetség Lettországban, Rigában született. Tanulmányait szülővárosában, a Balettakadémián végezte. 1996-ban meg is kapta a diplomáját. Mesterei között volt Regina Kaupuzsa, Lora Lubcsenko és Juris Kapralis. Pályafutását hazájában kezdte, 1996 és 1998 között a Lett Nemzeti Operaház balettegyüttesének volt a címzetes magántáncosa. Ezt követően 1998-tól a Magyar Állami Operaházban folytatta tevékenységét. A szerelem miatt döntött úgy, hogy elhagyja szülővárosát és hazánkba költözik, majd itt építi tovább karrierét. 2002-ben ki is nevezték címzetes magántáncossá.

Több neves hazai balettelőadásban is jelentős szerepet kapott. A közönség láthatta a Don Quijote-ban, ahol Kitri barátnőjét alakította, a Hattyúk tavában kis hattyúként lépett fel. Szerepelt a Csipkerózsika, a Bahcsiszeráji szökőkút, a Rosszul őrzött lány és a Giselle című balettelőadásokban is. Egyfelvonásos előadásokban is fellépett.
2002-ben a Kubai Nemzetközi Balettfesztiválon is bemutatta táncjátékát, Havannában. 2003-ban Spanyolországban szerepelt, majd 2005-ben a Rigai Balett Fesztiválon is fellépett.

A fiatal és sikeres művésznő több díjat is elnyert. 2003-ban megkapta a Pro Árt Lyric-díjat. 2004-ben Horváth Margit-díjat nyert el, 2009-ben pedig a Harangozó Gyula-díjjal tüntették ki.

Kezdetben nem volt könnyű hazánkban újra felépítenie a karrierét. 19 évesen költözött Magyarországra, de Rigában akkor már sikeres balett táncosnő volt, aki egyre több szerepet kapott. Kitartásának és a sok munkának köszönhetően az Állami Operaházban is egyre jelentősebb szerepeket kapott. A fiatal táncosnő kisgyermekkora óta rajong a zenéért, a táncért és a művészetekért. Már gyerekként is szeretett táncolni és élvezte a szereplést. Édesanyja balett rajongó, de nincs táncos múltja. Elhatározta, ha lány gyermeke születik és érdeklődik majd a balett iránt, akkor mindenben támogatja, hogy sikeres balettművész váljon belőle. Ez így is lett! Radinya Dace rajong a munkájáért. Nézetei szerint akkor igazán boldog az ember, ha szereti azt amit csinál, ha a munkája a hobbija. Sikereit nem csak szerencsés testalkatának köszönheti, rengeteg áldozatos munka van minden egyes balettelőadás mögött, amellyel elkápráztatja a közönséget. Láthatjuk, hogy a tehetség nem ismer határokat! Hazájában és nálunk is nagy elismerésnek örvendhet a fiatal balettművésznő.