Hágai Katalin az egyik legtehetségesebb hazai balerina

Hágai Katalin

Hágai Katalin 1961-ben született Budapesten. 1973-ban művészi tornát kezdet tanulni, ebből is látszik, hogy már gyermekkorában is a mozgás és a művészet rajongója volt. A Magyar Táncművészeti Főiskolán kezdte balett tanulmányait, ahol 1980-ban meg is kapta diplomáját. Tanulmányi évei alatt mestere volt Hidas Hedvig. Miután megkapta diplomáját egy éven át ösztöndíjasként tanult a Moszkvai Balettintézetben, ahol neves mesterek gondozták tehetségét. 1981-ben a Magyar Állami Operaházhoz szerződött, 1985-ben pedig magántáncossá léptették elő. Hágai Katalin mondhatni az összes jelentős balettfőszerepet eltáncolhatta.

A Rómeó és Júlia, a Szent Iván-éji álom, a Makrancos Kata, a Coppélia, a Hattyúk tava és a Fából faragott királyfi című előadásokban is megtekinthették a nézők páratlan táncjátékát. A művésznő több egyfelvonásos balettben is főszerepet táncolt. Nem csak hazánkban, de külföldön is megmutathatta lenyűgöző táncjátékát. Fellépett Ausztriában, Olaszországban, Oroszországban, Angliában, Svájcban, Hollandiában, Izraelben, Hongkongban, Franciaországban és Németországban is. A nemzetközi fellépései folyamán is számos főszerepet táncolhatott, így nem csoda, hogy minden alkalommal elnyerte a közönség tetszését. A filmművészet terén is kipróbálta magát, hiszen 1993-ban az Álomasszony című filmben is szerepelt.

A kiemelkedő tehetségű művésznő számtalan díjat is elnyert csodás táncjátékainak köszönhetően. 1984-ben ő lett az Év táncosa, majd 1987-ben Liszt Ferenc-díjat kapott. 1990-ben Érdemes művész lett, ezt követően 1994-ben megkapta a Tériné-díjat. 1995-ben az Európa-díj lett az övé, majd egy évvel később Kossuth-díjjal tüntették ki. 2002-ben a Philip Morris Magyar Balettdíjat is elnyerte, 2003-ban pedig az Oláh Gusztáv-emlékplakettet kapta meg. 2006-ban Kiváló művészként tüntették ki, majd 2007-ben örökös tagja lett a Halhatatlanok társulatának. Hágai Katalin különleges színpadi alakításai mindig is lenyűgözték a nézőket. A szerepei megelevenedtek, de ez nem csoda, hiszen a művésznő maximalista. Táncjátékából árad a nőiesség. A sok gyakorlás és a kitartó munka elengedhetetlen ahhoz, hogy egy balerina sikeres legyen. Hágai Katalin kitartása, teherbíró képessége jó példa a balett karrierről álmodozó fiatalok számára.