Macher Szilárd a fáradhatatlan balettművész

Macher Szilárd

Macher Szilárd balettművész 1974-ben született Tatabányán. A fiatal tehetséget nem csak balett táncosként ismerhetjük, hiszen balettpedagógusként, koreográfusként és táncszakíróként is tevékenykedik. Tanulmányait 1985 és 1991 között a Győri Balett Művészeti Iskola balettművész szakán végezte. Ezt követően a Magyar Táncművészeti Főiskolán folytatta tanulmányait. Olyan kiváló oktatóktól tanulhatott, mint Keveházi Gábor, Markó Iván és Borisz Bregvadze. A főiskolai évek folyamán több hazai és külföldi balettversenyen is részt vett. 1994-től az Állami Operaház tagjaként tevékenykedik.

Mivel nem csak a tánc, de a tudás átadása, az oktatás is érdekelte, 1996 és 1998 között a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus-balettpedagógus szakán folytatta tanulmányait. Ezt követően a Főiskola asszisztense lett, majd 1999-től tanársegédként is tevékenykedett, egészen 2005-ig. A tánc azonban mindig az első helyen szerepelt, így 2000-ben az Operaház címzetes magántáncosa lett. Szilárd lendületes, kitartó és roppant szorgalmas, hatalmas teherbírású személyiség. 2004 és 2007 között a Színház és Filmművészeti Egyetem koreográfus szakán is hallgató volt. A kitartó munka és a szorgalmas tanulás meghozta eredményeit, ugyanis 2005-től a Magyar Táncművészeti Főiskola adjunktusa. 2008-ban pedig az Intézet igazgató-helyettese és egyetemi docens is lett. Így tudását, kitartását és példamutató szorgalmát átadhatja a diákok számára is.

Az elmúlt évek folyamán számtalan darabban láthatta a közönség. A Diótörőben, a hattyúk tavában, a Giselle-ben, is jelentős szerepeket kapott. Az ember tragédiája, a Rómeó és Júlia, az Anna Karenina és a Nyegin című előadásokban is szerepelt. Több egyfelvonásos balettelőadás folyamán is láthatták a nézők kiváló szólótáncosi képességeit. Az együttessel számtalan külföldi vendégszereplést is vállaltak. Így felléptek Spanyolországban, Ausztriában, Nagy-Britanniában, Japánban és az Egyesült Államokban is.

1994-ben elnyerte a Vécsey Elvira díjat és ugyancsak ebben az évben Fülöp Viktor ösztöndíjat is kapott-pedagógusként. 2002-ben pedig az Interlyra-díjjal tüntették ki. A fiatal tehetség tökéletes példa rá, hogy a kitartásnak és a szorgalomnak mindig meg lesz a gyümölcse. A sokoldalú művész ezidáig is színvonalas előadásokkal kápráztatta el a hazai és a nemzetközi közönséget, de kitartásának köszönhetően vélhetőleg gyönyörű karrier lehetőség áll még előtte.