Kerényi Miklós Dávid balett táncos

Kerényi Miklós Dávid

Kerényi Miklós Dávid 1980-ban született Budapesten. A Magyar Táncművészeti főiskolán tanult, ahol 2000-ben meg is kapta a diplomáját. Olyan elismert oktatóktól tanulhatott, mint Keveházi Gábor, Nagy Zoltán és Pongor Ildikó. 1999-ben részt vett a North Caroline School of the Arts nyári kurzusán is. Miután megkapta diplomáját, 2000-ben a Magyar Állami Operaházhoz szerződött, ahol 2004-ben előléptették címzetes magántáncossá, ma már első magántáncosként lép fel.
Kerényi Miklós Dávid művész családból származik, édesapja Kerényi Miklós Gábor a Kossuth-díjjal is kitüntetett, elismert rendező. Így Dávid számára a színpad és a fellépések nem voltak ismeretlenek, mivel már gyermekkorában is ez vette körül.

A fiatal balett művész számtalan jelentős szerepet eltáncolt már. A hattyúk tava, a Giselle, a Csodálatos mandarin, a Rómeó és Júlia, a Hófehérke és a hét törpe csak néhány azok közül a darabok közül amelyekben láthatták a nézők. A drámai felnőtteknek szóló darabokban is mesés táncot lejt és a gyermekeknek szóló vidám előadásokban is ugyanolyan lelkesen táncol.

Az ifjú tehetség vendégszerepelt már Mexikóban is és fellépett a Horváth Csaba Társulatnál is, mint vendégszereplő.
Nem csak balett táncosként állja meg a helyét, koreográfusként is több darab színpadra állításán dolgozott már. A Nekünk az Art, a Na de tényleg, a Jancsi és Juliska, a Melody For dance, a Nrit-ya és az Aqua című darabok esetében tevékenykedett koreográfusként. Ebből is látszik, hogy sokoldalú tehetség, aki rajong a balett iránt. Szenvedélye a tánc és ez a koreográfiáin is meglátszik.

A tehetséges balett táncos több díjat is elnyert. 2006-ban Philip Morris Magyar Táncdíjat nyerte el, majd ezt követően megkapta a Harangozó-díjat 2008-ban. Az EuroPAS Magyar Táncdíjat is elnyerte 2009-ben.

Jelenleg is több darabban láthatják a nézők. Fellép a Giselle, az Aranyecset és a Diótörő című előadásokban. Dávid varázslatos táncjátékkal kápráztatja el a nézőket minden egyes fellépése folyamán. A mozdulatai kifinomultak, mégis kifejezőek. A sok gyakorlás egyáltalán nem riasztja el a fiatal balettművészt, nap mint nap szorgalmasan dolgozik, hogy lenyűgöző táncjátékkal kápráztathassa el a nézőket.