Martin István nemzetközi sikerei

Martin István

Martin István magyar-francia nemzetiségű balettművész. A tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskolán kezdte, időközben a szentpétervári Vaganova Balett Akadémia programjának is aktív tagja volt. A tanulmányai közben már balett táncosként is tevékenykedett. A Magyar Nemzeti Balett együttessel több darabban is fellépet, például a Hattyúk tavában, a Diótörőben, illetve a Bahcsiszeráji szökőkutakban. Az 1990-es év újabb sikereket hozott Martin István számára, hiszen Mikhali Barisnyikov meghívására New Yorkban az „Amerikai Balett Theatre” szólisták gyakorlatain vehetett részt egy hónapon keresztül. Egy évvel később befejezte a tanulmányait és a nagy sikerű Markó Iván által alapított Győri Balett társulathoz szerződött.

A társulatban töltött pályafutása folyamán több darabban is főszerepet kapott. Többek között Az angyal és az Emlék a fényről című előadásokban volt látható főszereplőként.

1992-ben a Magyar Televízió – Echard mester prédikációi című produkciójában is szerepet kapott. Egy évvel később ismételten külföldön tevékenykedett, ekkor Izraelben lépett fel két darabban vendégművészként. Innentől kezdve nemzetközi sikereket ért el, mivel számtalan külföldi országban vállalt fellépéseket. 1993 és 1995 között a Düsseldorf-i Operaház Balettegyüttesének volt a félszólistája, majd a Bordeaux-i Nemzeti Opera Balettegyüttesének vált tagjává.

Nem csak balett táncosként munkálkodott az évek során, hanem koreográfusként is nagyszerűen helytállt. Több neves külföldön is bemutatott darabnak volt a koreográfusa, mint például: a Destineés (Sorsok) amely a Nizzai Operaházban került bemutatásra, ezt követően a Baile Espanol (Spanyol tánc) című előadás koreográfusa volt, amelyet a Formenterai Nyári Fesztiválon mutattak be 2002-ben. Egy évvel később a Cári menyasszony című operának volt a koreográfusa, amelyet a Bordeux-i Operaházban és a párizsi Châtelet-ben is bemutattak.

Az évek folyamán számtalan szerepben láthatta a közönség balett táncosként is. A nagy sikerű Giselle-ben, a Négy Évszakban, a Tűzmadár című darabban és a Rosszul őrzött lány című előadásban is fellépett.

Nem csak hazánkban, hanem számtalan külföldi országban is elkápráztatta a közönséget tánctudásával, hiszen fellépett Németországban, Olaszországban, Indiában, Oroszországban, Svájcban, az Egyesült Államokban és még sok más országban is!

Martin István munkássága remek példa rá, hogy kitartó munkával hazai és nemzetközi sikereket is el lehet érni úgy balett táncosként, mint koreográfusként.