Apáti Bence a közismert balett táncos

Apáti Bence

Apáti Bence a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult, ahol 2000-ben meg is kapta a diplomáját. A tanulmányi évei folyamán olyan neves mesterektől tanulhatott, mint Fodor Gyula, Koren Tamás, Keveházi Gábor, Nagy Zoltán, Éhn Éva, Tengler Tamás, Kováts Tibor és Ifj. Nagy Zoltán. 1998-ban lehetősége volt részt venni egy madridi kurzuson, az Alicia Alonso Intézetben. 2000-ben szerződött a Magyar Állami Operaházhoz és ma már magántáncosként lép fel.

Már ifjú korában is vonzották a kihívások, 1997-ben a Pécset megrendezett, Magyar Táncszakiskolák Országos Balett Versenyén mérettetett meg, ahol harmadik helyezést ért el. 2001-ben pedig a Magyar Táncművészeti Főiskola háziversenyén lett harmadik helyezett. Az elmúlt években több jelentős darabban is főszerepet táncolhatott. A Sylvia, a Rómeó és Júlia, a Diótörő, a Bajadér, a Hófehérke és a hét törpe, a Makrancos Kata és a Duet csupán néhány azon darabok közül amelyekben láthatták a nézők. A balettirodalom leghíresebb szólószerepeit is eltáncolhatta az elmúlt években a neves balettművész. Az elmúlt években a társulattal több nemzetközi fellépést is vállalt. Csodás táncjátékát megtekinthette a közönség Portugáliában, Kínában, New Yorkban és Mexikóban is. A tehetségének köszönhetően megkapta a Fülöp Viktor ösztöndíjat és 2013-ban a Magyar Táncművészek Szövetségének elismeréseként: “Az évad legjobb férfi táncművésze” díjat is kiérdemelte.

Apáti Bence mondhatni nyughatatlan. A balett a szenvedélye, de ettől függetlenül szüksége van a kihívásokra. Gyermekkora óta sportol, a mozgás a lételemévé vált. Ifjú korában a boksz és a balett között kellett döntenie. Mai napig bokszol, de próbál óvatos lenni, mivel balett táncosként fontos, hogy ne érjék komoly sérülések, hiszen a teste a munkaeszköze. Az energikus balettművész sokoldalú és rajong minden iránt, ami mozgás.
Az idei év végén három darabban láthatják még a nézők. Fellép az Anyegin, a Diótörő és a Giselle című előadásokban is. A táncjátéka folyamán is sugárzik belőle az energia és a nyughatatlanság. Mozdulatai mégis kifinomultak és elegánsak.