A magyar balett egyik jelentős táncosa: Oláh Zoltán

Oláh Zoltán

Oláh Zoltán a fiatal tehetség a Magyar Táncművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, ahol 2001-ben diplomázott. Mesterei voltak: Gál Jenő, Simon Mottram, Dózsa Imre. Az évek folyamán több kurzust is elvégzett, többek között Ausztriában, Németországban, Angliában, Spanyolországban és az Egyesült Államokban is volt lehetősége tanulni a nagy múltú oktatóktól. Már nagyon fiatalon eljátszhatta a balettirodalom legjelentősebb szerepeit. Ehhez nagyon komoly felkészülés és szellemi, illetve fizikai érettség kellett, hiszen a megfeszített munkatempó nagyon embert próbáló.

Több versenyen is részt vett és ezekről szép eredményekkel tért haza. 1997-ben a győri Országos Balett Versenyen harmadik helyezést ért el. 1998-ban Pécsett a második Országos Balett Versenyen ugyancsak második helyezést ért el, majd 1999-ben a Prix de Lausanne középdöntőse lett. 1999-ben a Bécsben megrendezett harmadik Nemzetközi Balett Versenyen második helyezést kapott. Tehetségeit elért sikerei is bizonyítják.

2001-óta a Magyar Állami Operaház tagja. 2002-ben címzetes szólista lett, 2005-ben pedig kinevezték magántáncossá. Az elmúlt években a közönség számtalan szerepben láthatta a tehetséges balettművészt. Táncolt a Diótörőben hercegként, Csipekrózsikában ő alakította Desirét, a Rosszul őrzött lány című előadásban pedig ő volt Colas. Gyermekeknek és felnőtteknek szóló darabokban is fellép egyaránt és az előadás stílusától függetlenül a maximumot hozza ki magából. Az Elfújta a szél, a Giselle, a Hófehérke és a hét törpe, a Bajadér csupán néhány azon jelentős előadások közül amelyekben fantasztikus alakításával kápráztatta el a közönséget. A társulattal több külföldi vendégszereplést is vállaltak. 2002-ben fellépett a Havannai Nemzetközi Balett Fesztiválon, de Ausztriában és Kínában is láthatta a közönség.

Szorgalmáért és remek alakításaiért számtalan díjjal is jutalmazták. Köztársasági ösztöndíjat kapott, majd ezt követően övé lett a Nívó-díj. Elnyerte a Vécsey Elvíra emlékdíjat és a Tériné Horváth Margit Díjat is. A későbbiekben Harangozó-díjat kapott, de a Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Díjjal is büszkélkedhet. A későbbiekben megkapta a Junior Prima Díjat, majd a EuroPAS Magyar Táncdíjat.

Hazánk egyik legjelentősebb balettművészét az idei évben az Aranyecset és a Diótörő című előadásokban láthatja a közönség.