Dévényi Edit – hazánk egyik legnevesebb balett művésze, balett pedagógusa

Dévényi Edit hazánk egyik legelismertebb balett művésze és balett pedagógusa. 1937 decemberében született, tanulmányait az Állami Balettintézetben kezdte. 1950-ben kezdte meg tanulmányait és 1957-ben megkapta a táncművész diplomáját. Ettől az évtől kezdődően a Magyar Állami Operaház tagja volt egészen 1968-ig. A balett művésznő életében az 1959-es év nagy jelentőségű volt, ugyanis ekkor Bécsben első díjas aranyérmes lett a Nemzetközi Balett versenyen. A munka mellett a tanulást sem hanyagolta el, 1963-ban az Állami Balett Intézetben megszerezte a balettmesteri diplomáját is. Ez év folyamán a moszkvai Nagy Színház ösztöndíjasa volt. A tanulmányi éve folyamán több főszerepben is láthatták a nézők, játszott a Chopiniane-ban, és a Diótörőben is. Ez az év igazi kihívás volt a művésznő számára, hiszen a tanulmányai mellett a karrierjét is építette és ennek meg is lett a gyümölcse.1964-ben már Párizsban táncolt több darabban is főszerepet, az ezt követő évben pedig a zürichi Operaházban lépett fel.

Az 1968-as év ugyancsak jelentős volt Dévényi Edit életében, hiszen ekkor kezdődött el igazán a külföldi karriere. Ausztriában és Kanadában is fellépett és tanított is. A Torontó City Balettben művészeti vezetőként tevékenykedett, majd a York University-nél egyetemi tánctanszék vezető balettmester volt. Ezt követően Halifaxban és Torontóban is mesterkurzusokat tartott. 1982 és 1985 között diplomázott zoológiai tudományokból is és ez időszak alatt kisállat kórházban is dolgozott. A külföldi pályafutása 1986-ban ért részlegesen véget, ekkor hazatért. Az elkövetkezendő évek során az Állami Népi Együttes, a Hagyományok Háza, a Budapest Táncegyüttes és a Szegedi Nemzeti Színház keretein belül is tevékenykedett. Időközben külföldön is tanított, de már nem hagyta el hosszú évekre Magyarországot. 1986 után Thessaloniki-ben, Stockholmban és Oslóban oktatta a balett rajongó fiatalokat időnként.

Pályafutása alatt rengeteg előadásban játszott és számos főszerepet eltáncolt. A nézők láthatták a Diótörő, a Párizs lángjai, a Bahcsiszerái szökőkút című előadásokban is. Két filmben is szerepelt. Színészi képességeit a Diótörő és a Budapest Te csodás című filmekben kamatoztatta. A balett művésznő pályafutása folyamán óriási sikereket ért el hazánkban és külföldön egyaránt. A pályája motiváló lehet a mai fiatal balett művészek számára, mivel láthatják, bárki lehet híres és sikeres, aki keményen küzd a céljaiért és folyamatosan fejleszti táncjátékát.