Popova Aleszja – az egyik legfiatalabb Kossuth-díjas balettművész

Aleszja Popova

Popova Aleszja a közkedvelt Kossuth-díjas balettművész 1974-ben született Kijevben. Édesanyja magyar származású, édesapja pedig ukrán, öt éves korától Magyarországon él. A mozgás a lételeme, mindössze három éves volt, amikor a szülei beíratták ritmikus sportgimnasztikára. A klasszikus zenét is fiatalon megkedvelte, négy éves korában látta először a Hattyúk tavát, akkor szerette meg a klasszikus zenét és a balett iránt is elkezdett érdeklődni.

Amikor a Győri Balett, Markó István vezetése alatt iskolát nyitott, Aleszja felvételizett is. Itt olyan fantasztikus oktatók mellett tanulhatott, mint Ludmilla Cserkaszova, aki a nemzetközileg közkedvelt és híres Bolsoj szólistája! Már tíz éves korától kezdve járt turnézni a balett társulattal. Az első szerepe a Mahler Boldog lelke című darabban volt. Tizenkét évesen már Markó Ivánnal együtt lépett fel a Prosperó című darabban!

Tizennégy évesen a Balettintézet tanulójává vált, amelynek köszönhetően hamarosan újabb sikereket ért el, hiszen alig egy évvel később megnyerte a Lausanne-i balettversenyt. Ezt követően megkapta az első jelentősebb szerepét is, innentől kezdve pedig egyik szerep követte a másikat. A Magyar Nemzeti Balett magántáncosa lett 1997-ben.

Az eddigi pályája során több versenyen is jelentős eredményeket ért el. Számtalan díjat is nyert, ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül: Legjobb női szólista díja, Europas díj, Érdemes Művész és ugye a Kossuth-díj.

Aleszja ma már boldog feleség és anya, de a karrierét sem adta fel. Számtalan darabban láthatjuk ma is. Ő az élő példa rá, hogy kitartó munkával, akarattal és alázattal bárki elérheti a céljait! A Magyar Nemzeti Balett társulatnak aktív tagja, így mind máig sok jelentős darabban láthatjuk páratlan alakítását.

Akár balett órára is járhatnak a tanulni vágyók Aleszjához! A gyermekeket 4 éves kortól várják, de felnőtteket is oktatnak az Aleszja és Vladimir táncstúdióban. Különórákra is van lehetőség, így a már haladó szinten lévők a legjobb mesterektől tanulhatják meg a balettművészet fortélyait. A táncstúdióban Vladimir Arghangelski – neves balettművész is oktat!

Aleszja élettörténete az egyik legjobb példa rá, hogy kitartó munkával bárki sikeressé válhat! Ahhoz, hogy valaki közkedvelt balettművésszé váljon sok évnyi tanulásra és gyakorlásra van szükség, de megéri, hiszen a befektetett munka eredménye lenyűgöző!