Pártay Lilla az egyik leghíresebb hazai balettművész és koreográfus

Pártay Lilla

Pártay Lilla hazánk egyik leghíresebb balettművésznője 1941-ben született Budapesten. Nem csak balett táncosként, de koreográfusként is nagy sikereket ért el hazánkban és külföldön is. Tanulmányait az Állami Balettintézetben kezdte 1952-ben, ahol Nádasi Ferenctől tanulhatott. 1961-ben megkapta a diplomáját és a Magyar Állami Operaházhoz szerződött. 1971-ben az Operaház magántáncosa lett. A folyamatos munka és a sok fellépés mellett is továbbképezte magát. Tanult Moszkvában, Leningrádban, Londonban és Brüsszelben is.

A művésznő életében az 1968-as év nagy jelentőséggel bírt, ugyanis a Várnában megrendezett balettversenyen bronzérmet nyert és a legjobb koreográfusnak járó díjat is megkapta. Ezt követően a táncé volt a főszerep. A versenyen aratott sikerét követően meghívták Münchenbe, ahol megkapta a Hattyúk tava főszerepét. A külföldi siker után, hazánkban is egyre jelentősebb szerepeket kapott. 1986 és 1990 között a Fővárosi Operettszínház balett igazgatójaként tevékenykedett, majd 1990-től koreográfusként dolgozik.

Számtalan balettelőadásban láthatta a közönség szerepelni. A hattyúk tava, a Csodálatos mandarin, a Giselle, a Carmen csak néhány azok közül a darabok közül amelyekben fellépett. Koreográfusként is számos darabban mutatta meg a tehetségét! A koreográfusi munkássága kezdetén kisebb formátumú balettelőadásokat tervezett, ezt követően az Operaházban bemutatták kétfelvonásos darabjait is. A Rómeó és Júlia, a Szerelmi bájital, a Faust, a Nabucco és még sok más darab koreográfiáját készítette az elmúlt évek folyamán.

A kitartó munkáját díjakkal is jutalmazták! 1972-ben megkapta a Liszt Ferenc-díjat, majd 1977-ben Érdemes művész lett. 1981-ben Kiváló művész lett, ezt követte 1993-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje. 1994-ben Kossuth-díjat kapott, amely minden művész számára nagy elismerést jelent! 2009-től Örökös tagja a Hallhatatlanok Társulatának.

Pártay Lilla kiváló balett táncosnő és remek koreográfus! Bár manapság már táncolni nem láthatjuk, de az általa készített koreográfiákat még mindig megtekinthetik a nézők.
Az Aranyecset, a Nabucco és a Salome című daraboknak jelenleg is ő a koreográfusa. Ezeket a balett darabokat még idén decemberben megtekintheti a közönség az Állami Operaházban. A méltán híres balettművésznő fantasztikus karriere remek példa lehet azon fiatalok számára akik balett táncosi karrierre vágynak!