Nagyszentpéteri Miklós – az Operaház tehetséges balett táncosa

Nagyszentpéteri Miklós

Nagyszentpéteri Miklós 1968-ban született Kiskunhalason. A Magyar Táncművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, ahol 1988-ban végzett. Ezen évek folyamán Koren Tamás és Behumi Ferenc balettmesterektől tanulhatott. 1986-ban egy éven át Leningrádban tanult, majd 1996-ban New Yorkban töltött egy hónapot, az Alvin Ailey American Dance Theater-nél, mint ösztöndíjas. 1988-ban szerződött a Magyar Állami Operaháznál, majd 1997-ben magántáncossá léptették elő.
Táncolt a Coppélia, a Makrancos Kata, a Diótörő, a Hattyúk tava, a Bajadér, a Giselle, a Rosszul őrzött lány, a Zorba és a Hófehérke és a hét törpe című darabokban is. Számtalan jelentős főszerepet eltáncolhatott a hazai és a nemzetközi színpadokon is. A társulattal fellépett Spanyolországban, Mexikóban, Kanadában, Tajvanon és Hong Kongban is. Egyfelvonásos darabokban is láthatták a nézők a varázslatos táncjátékát. Nem csak balett táncosként állja meg a helyét, hiszen 2005-ben a Unesco CID (International Dance Council) konferenciáján előadást tartott, 2006-ban pedig a Magyar Nemzeti Balett művészeti titkáraként tevékenykedett.

1998-ban az EuroPas Magyar Táncdíjjal tüntették ki, majd ezt követően megkapta a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjét. A tehetséges balett táncos nem riad vissza a hosszas próbáktól és a napi több órán át tartó gyakorlástól sem. Tudja, hogy csak az áldozatos munka árán hozhatja ki magából a legjobbat. Mindig a tökéletességre törekszik, attól függetlenül, hogy drámai szerepet alakít, vagy gyermekeknek szóló vidám darabban lép fel, ugyanolyan lelkes. Igyekszik tökéletesen megszemélyesíteni az általa játszott karaktert. Pedig ez nem könnyű, hiszen a mozdulataival és a mimikájával kell kifejeznie minden érzelmet, amit az adott szerep megkíván. A hazai és a nemzetközi fellépései folyamán is mindig lenyűgözi a nézőket. Ez nem csoda, hiszen lendületes és mégis könnyed táncjátéka káprázatos. A tehetséges balettművész szenvedélye a munkája és ez minden alakításán érezhető, hiszen átéléssel és hatalmas lelkesedéssel táncolja a különféle szerepeket.