Keveházi Gábor balettművész sikerei

Keveházi Gábor

Keveházi Gábor a nagy sikerű balettművész és koreográfus 1953-ban született Budapesten. A Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, ahol olyan kiváló tanárok oktatták, mint Merényi Zsuzsanna.1970-től egy éven át a szentpétervári Vaganova-balettiskolában tanult ösztöndíjasként.1972-ben már az Operaház tagjává vált.

A Magyar Nemzeti Balett vezető szólistája volt, majd 1988-tól 1992-ig a társulat igazgatója.1992-ben létrehozta a „Budafest” elnevezésű Nyári Opera és Balett Fesztivált, amely hosszú évek óta sikeresen működik. 2001-től a Pécsi Balett igazgatója lett, majd 2005-től az Operaház balettegyüttesét igazgatta tovább. Az évek folyamán balett táncosként és koreográfusként is tevékenykedett.

Számtalan főszerepet eljátszott. A közönség láthatta a Giselle-ben, a Diótörőben, a Hattyúk tavában, a Rosszul őrzött lányban, a Spartacusban és még sok más híres darabban. Táncjátékával elkápráztatta a közönséget, akár főszerepet, akár kisebb szerepet játszott. Olyan darabok koreográfusa, mint a Cristoforo, a Zorba és az Emberi Himnusz.

Balettversenyeken is részt vett. 1972-ben a Várnai Nemzetközi Balettverseny aranyérmese lett – junior kategóriában. 1975-ben a Várnai Nemzetközi Balettversenyen ismét sikereket ért el, mivel ezüstérmes lett, egy évvel később pedig a Tokiói Balettverseny legjobb férfitáncosa lett.

Hazánkban és külföldön is nagy sikereket aratott táncjátékával. Vendégszereplőként számtalan országban fellépett, így láthatta a közönség: Moszkvában – a Bolsoj Színházban, amely minden balett táncos számára hatalmas elismerés, Milánóban, Velencében, Mexikóban, Chicago-ban, és Montreálban is játszott.

Keveházi Gábor számtalan díjat és kitüntetést kapott. 1976-ban elnyerte a Nizsinszkij-díjat, amely a Párizsi Táncakadémia egyik legjelentősebb díja, a hazai balettművészek közül ezidáig csak Ő nyerte el! Liszt Ferenc-díjat és Érdemes művész díjat is nyert. Ezt követően megkapta a Kiváló művész díjat és 1990-ben a Kossuth-díjat. 2004-ben megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét, ugyan csak ettől az évtől a Halhatatlanok Társulatának a tagja. Kitüntették a Bartók-díjjal is, 2007-ben pedig a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjának választották.

A számos díj és kitüntetés is azt igazolja, hogy a kitartó munkának mindig meg van az eredménye. Balett táncosként és koreográfusként is jelentős sikereket érhetnek el a művészek, hazánkban és külföldön is, ha kitartóak és szeretik azt amit csinálnak!