Janács Evelyn balett táncos és balettmester

Janács Evelyn

Janács Evelyn a tanulmányait az Állami Balett Intézetben kezdte. Itt többek között Bartos Irén és Barkóczy Sándor balettmesterektől tanult, akik elvárták a kitartó munkát. 1969-ben miután lediplomázott a Magyar Állami Operaháznál kezdett el dolgozni. Majd 1971-ben a Flamand Nemzeti Balett tagja lett, így 3 éven át ott tevékenykedett. 1974-ben újra leszerződött a Magyar Állami Operaházhoz és azóta is itt dolgozik, jelenleg mint balettmester. A jól képzett balett táncosnő több darabban is táncolt jelentős szerepeket.

A nézők láthatták a Giselle, a Csipkerózsika, a Rosszul őrzött lány, a Hattyúk tava, a Rómeó és Júlia, a Diótörő, és a Bahcsiszeráji szökőkút című előadásokban is táncjátékát. Munkássága folyamán számtalan alkalommal lépett fel külföldön is. Vendégszereplései folyamán táncolt Olaszországban, Spanyolországban, Ausztriában, Németországban, Mexikóban, Hong Kongban, Franciaországban is. A Flamand Nemzeti Balett tagjaként sok szólót is eltáncolt, a közönség nagy örömére. Táncos karriere folyamán még csak fogyókúráznia sem kellett, mert a folyamatos próbák eredményeként nem voltak súlyproblémái.

Több mint 700 fellépése volt a balett táncosnőnek és ezt követően döntött úgy, hogy már csak balettmesterként fog tevékenykedni. A maximalista hozzáállásának köszönhetően a színpadon és balett tanárként is megállja a helyét. A kicsik imádják, pedig balettet tanítani csak szigorral lehet. 1996-tól a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékeinek tanítja be az Operaház repertoárjában fellelhető darabokat, mint főiskolai referens. Ez nagyon kemény munka, hiszen ebben az esetben nem a saját testét kell uralnia, mint amikor egy fellépésre készült, hanem másoknak kell megmutatnia, hogy mi az amit a közönség látni akar.

A balettművésznő munkásságáért megkapta a Horváth Margit Díjat és a Köztársasági Érdemrend Ezüst Fokozata is az övé lett. Élete mozgatórugója, hogy minél több fiatal balettrajongónak átadja a tudását és felkészítse őket a balett táncosi életre.