Végh Krisztina, hazánk tehetséges balett művésznője

Végh Krisztina

Végh Krisztina a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult, ahol 1987-ben megkapta diplomáját. Mesterei között volt Menyhárt Jaquelin és Dózsa Imre is. A tanulmányai befejeztével a Magyar Állami Operaházhoz szerződött 1987-ben. 1991-ben magántáncossá léptették elő, de ma már balettmesterként is tevékenykedik.

Az elismert balett művésznő számtalan jelentős szerepet eltáncolt az elmúlt évek folyamán. A hattyúk tava, a Giselle, a Bahcsiszeráji szökőkút, a Makrancos Kata, a Rosszul őrzött lány és az Anyegin csak néhány azon darabok közül amelyekben fellépett. Mondhatni a balett irodalom legjelentősebb főszerepeiben már láthattuk a művésznőt. Egyfelvonásos darabokban is fellépett több alkalommal. Nem csak hazánkban, de külföldön is bemutatta csodás táncjátékát, hiszen számtalan nemzetközi fellépést is vállalt és természetesen mindig nagy sikereket aratott. Olaszországban, Spanyolországban, Kanadában, Finnországban, Németországban, Ausztriában, Kubában, Mexikóban és Dél-Koreában is vendégszerepelt. 1990-ben egyéni megívást kapott a palermói Theatro Politeama-ba, 1998-ban pedig Kubába és Németországba, ez nagy elismerésnek számít.

A táncjátéka miatt több kitüntetést is kapott az elmúlt évek folyamán. 1993-ban Horváth Margit-díjjal jutalmazták, majd egy évvel később a Harangozó díjat is megkapta. 1997-ben az övé lett az EuroPAS Magyar Tánc-díj, 1998-ban pedig a Philip Morris Magyar Balett-díjat nyerte el. 2001-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze lett. 2009-ben megkapta a Kiváló művész kitüntetést is. A számos díj és kitüntetés a tehetségét és csodálatos színpadi alakításait igazolja.

A tehetséges balett művésznő jelenleg is több darabban tevékenykedik. A Diótörő, a Makrancos Kata és a Giselle című darabokban dolgozik, mint próbavezető balettmester. Végh Krisztina táncjátéka folyamatosan lenyűgözi a nézőket ami nem is csoda, hiszen könnyed, mégis erőt sugárzó mozdulatai káprázatosak. A művésznő példájából is kiderül, hogy sok gyakorlás és kitartó munka árán hazánkban is sikeres lehet egy balett táncos.