Tunyogi Henriett – a sikeres balett művésznő

Tunyogi Henriett

Tunyogi Henriett 1974-ben született Tatán. A Magyar Táncművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait, ahol Kékesi Mária és Dózsa Imre oktatták. A későbbiekben mesterei között volt Kun Zsuzsa, Richard Adam és Mark Silver is. 1994-ben megkapta diplomáját, ezt követően a Magyar Nemzeti Balett társulathoz szerződött. A balerina csodás táncjátékának köszönhetően számtalan ösztöndíjat elnyert. 1990-ben Szentpéterváron tanult a Vaganova Intézetben, ezt követően 1993-ban az Egyesült Államokban a North Carolina School of the Arts-on képezte tovább magát. 1997-1998-ban a Wolfsegg am Hausruck-ban, Ausztriában képezte tovább magát. Majd ezután Fülöp Viktor ösztöndíjat nyert 1999-ben, így hazánkban tanult tovább. 2000-ben a Magyar Nemzetközi Kulturális Alap ösztöndíjasaként a Kirov Akadémián tanulhatott, az Egyesült Államokban, Washingtonban.

A híres Lipcsei Operaházhoz szerződött 2003-ban, ez időszak alatt Uwe Scholz darabjaiban mutatta be csodálatos táncjátékát. Az elmúlt évek folyamán számtalan jelentős szerepet eltáncolhatott. A Rómeó és Júlia, a Hattyúk tava, a Diótörő és a Csipkerózsika című darabokban is láthatta a közönség. Több neves koreográfus is készített a számára koreográfiát, mint az amerikai Richard Adama, a kanadai Paul Chalmer, vagy Kun Attila és Lukács András. Számtalan külföldi fellépésen láthatták a nézők. Fellépett Rómában, Bécsben, Spanyolországban, Mexikóban, a Kanári-szigeteken és Jeruzsálemben is.

A tehetséges balettművésznő kiváló eredményeket ért el az elmúlt évek folyamán. 1992-ben a Magyar Táncművészeti Főiskola balettversenyén első helyezést ért el, majd ezután 1994-ben Keresztes Mária-díjat kapott. 1997-ben a Legjobb Táncos címet nyerte el, ezt követően 2002-ben a Prágai Nemzetközi Versenyen negyedik helyezett lett. A londoni Shaw Színházban 2006-ban elnyerte a Miss Herbal Princess of UK címet, ami mellé egy shanghai luxus út is járt a szerencsés győztesnek. Ugyancsak ebben az évben egy portréműsor is készült róla, amelynek címe: “Válaszd a tudást! – Mozdulatok” .

A tehetséges balettművésznő sikereiért keményen megdolgozott. A tanulás mindig az első helyen volt, mivel tudja csak úgy lehet sikeres, ha folyamatosan képezi magát.