Cserta József hazánk egyik legismertebb balett táncosa

Cserta József

Cserta József a Magyar Táncművészeti Főiskolán végezte tanulmányait, 1992-ben kapta meg diplomáját. A főiskolán Forgách József növendéke volt. Miután megkapta diplomáját a Magyar Állami Operaházhoz szerződött, ahol 1997-ben magántáncossá léptették elő. Ma már első magántáncosként lép fel.

A balettművész számos neves balett előadásban táncolt már. A rosszul őrzött lány, a Diótörő, a Makrancos Kata, a Giselle, a Bahcsiszeráji szökőkút, a Wolfgang Amadeus Mozart és a Szentivánéji álom című darabokban is láthatták a nézők. A társulattal számos külföldi szereplést is vállalt. Fellépett már Németország több nagyvárosában, Ausztriában, Hongkongban, Mexikóban és Tajvanon is. A Szegedi Kortárs Balett Társulatnál is fellépett már vendégművészként. A balett művész az elmúlt évek folyamán a balettirodalom minden klasszikus főszerepét eltáncolta, de modern darabokban is bizonyította már kiemelkedő tehetségét.

Cserta József szenvedélye a balett. Ezt bizonyítja az is, hogy már fiatal évei folyamán, még iskolásként is több versenyen kimagasló eredményeket ért el. 1988-ban a Peruban megrendezett Nemzetközi Balettverseny ezüstérmese lett. Majd 1989-ben Capriról hozhatta haza a bronzérmet. Ifjú korában is szorgalmasan gyakorolt mert tudta, hogy csak a kitartó munka vezethet eredményre. A művész több díjat is elnyert. A 2000-es év kiemelkedő volt a számára, mivel az év folyamán három díjat is kapott. Harangozó-díjjal jutalmazták, megkapta az Oláh Gusztáv-plakettet is és ezt követően a Philip Morris Balett-díjat is elnyerte. Az EuróPAS Magyar Táncdíjjal is kitüntették 2007-ben.

A tehetséges balettművészt jelenleg is több darabban láthatják a nézők. Fellép az Aranyecset és az Anyegin című előadásokban is. Cserta József táncjátéka könnyed és légies, de mégis kifejező és erőt sugárzó. A művész a komoly és a vidám darabokban is kiválóan teljesít, az általa alakított karakter mondhatni életre kel. A sok munka és a rendszeres gyakorlás meghozta eredményét, a művész hazánk egyik legismertebb balett táncosa. A nemzetközi fellépések folyamán is nagy sikereket arat.