Bozsik Yvette a sokoldalú balett művész

Bozsik Yvette

Bozsik Yvette a Kossuth-díjas balettművész 1968-ban született Szolnokon. Nem csak balett táncosként sikeres, koreográfus és rendezőként is fantasztikus munkát végez. Már 16 éves korában, növendékként avantgárd produkciókat készített. Ezt követően 1984-ben Árvai György képzőművésszel közösen megalapították a Természetes Vészek Kollektívát és elképesztő szólóelőadásokkal kápráztatták el a közönséget. Ennek kapcsán nemzetközi sikereik is voltak, számtalan külföldi meghívást kaptak.

Yvette 1988-ban az Állami Balettintézetben megkapta a balettművészi diplomáját. Ezt követően egészen 1992-ig a Budapesti Operettszínház táncművészeként tevékenykedett. A következő években több koreográfiát is készített a Szegedi Balett Társulatnak. Az 1993-as év több szempontból is kimagasló év volt az elismert balettművésznő számára. Ebben az évben szerződött le a Katona József Színházhoz mint koreográfus és ekkor alapította meg a saját társulatát is. A Bozsik Yvette Társulat hazai és nemzetközi szinten is híressé és elismerté vált.

A munkáját a társulat megalapítása után is folytatta. A 2000-es évtől a Magyar Táncművészeti Főiskola meghívott tanára. A Magyar Táncművészeti Főiskola koreográfus szakán tanított a 2003-as 2007-es évek között. 2008-tól pedig az intézmény docense és koreográfiai tanszékvezetője is egyben. Fáradhatatlan munkájának köszönhetően nagy sikereket ért el és számtalan díjat kapott. Ezek közül néhány, a teljesség igénye nélkül: 2001-ben Érdemes Művész díjat kapott, 2006-ban pedig megkapta a Kossuth-díjat is. Több alkalommal is elnyerte a Nemzetközi Kritikusok Díját és rendezői tevékenysége miatt is díjazták. 2013-ban a békéscsabai XVIII. Magyar Drámaíró Verseny legjobb rendezője lett.

Az elmúlt években számtalan előadás folyamán tevékenykedett koreográfusként. Ezek közül néhány: Orfeusz és Euridiké, Varázscirkusz, Bolero/Tavaszi áldozat, Táncterápia. Rendezői képességeit is megismerhettük. 2000-ben a Katona József Színházban a János vitézt ő rendezte, de sok más híres darab is a nevéhez köthető. Mint például az Ezeregyéjszaka legszebb meséi, melyet a Nemzeti Táncszínházban mutattak be, vagy a Cabaret. A Bozsik Yvette társulat előadásait számtalan külföldi országban láthatták a nézők. Felléptek Angliában, Skóciában, Franciaországban, de még az Egyesült Államokban is! A számtalan külföldi vendégszereplés is bizonyítja, hogy Bozsik Yvette nem csak a hazai, de a nemzetközi közönséget is elkápráztatja táncművészetével, rendezői és koreográfusi tehetségével egyaránt.
Filmekben is láthattuk a híres művésznőt. 2000-ben a Vakvagányok főszereplőjeként és koreográfusaként csillogtatta meg tehetségét, de ebben az évben a Csodálatos mandarinban is feltűnt. A sokoldalú művésznő folyamatosan elkápráztatja a közönséget színvonalas alkotásaival és fellépéseivel!