Kozmér Alexandra, az Operaház első magántáncosnője

Kozmér Alexandra

Kozmér Alexandra a Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult, ahol 1997-ben diplomázott. Még ebben az évben le is szerződött a Magyar Állami Operaházhoz, ahol ma már első magántáncosnőként lép fel. A tanulmányi évei alatt olyan elismert mesterektől tanulhatott, mint Kún Zsuzsa, Havas Ferenc, Dózsa Imre, Szőnyi Nóra, Sebestyén Katalin, Bérczes Mária, Kékesi Mária és Malgina Ludmilla. 1994-ben lehetősége volt a Cannes-i Entre De Danse International Rosella Hightower-ben kurzuson részt venni, majd ezt követően 1996-ban a North Carolina School Of Arts-ban képezte tovább magát a balett táncosnő. A külföldi kurzusok folyamán számtalan balett mesterrel megismerkedhetett, akiktől sok új technikát elleshetett.

A neves balettművésznő az elmúlt évek folyamán több versenyen is részt vett. 1993-ban és 1995-ben a Magyar Táncművészeti Főiskola Balett Versenyén első helyezést ért el, majd 1995-ben a Prix de Lausanne középdöntőse lett. Ez évben az Oszakában megrendezett Maszako Ohya Balett Versenyen is megmérettetett, itt Partner-díjat nyert. 1996-ban Nureyev Nemzetközi Balett Verseny első helyezettje lett, majd 1998-ban a Bécsben megrendezett Nemzetközi Balett Versenyen ugyancsak első helyezést ért el.

Számtalan neves darabban fellépett és több főszerepet is eltáncolt. A diótörő, a Coppelia, a Spartacus, a Hattyúk tava, a Bajadér, a Makrancos Kata, a Who Cares? Című darabokban is láthatta a közönség. A társulattal együtt nemzetközi fellépéseket is vállalt, így láthatták a nézők Finnországban, Skóciában és Mexikóban is. Lenyűgöző táncjátéka miatt több díjat is kapott. 1996-ban megkapta a Horváth Margit-díjat, majd ezt követően 1997-ben Vécsey Elvira-díjat nyert. 2009-ben megkapta a Magyar Balett- és Kortárstánc-művészetért Díjat, 2010.ben pedig Harangozó-díjas művész lett. Kozmér Alexandra fantasztikus eredményeket ért el az elmúlt évek folyamán, ezt bizonyítja a számos megnyert verseny és a jutalomként kapott díjak is.

A nézők a Giselle, az Aranyecset és a Diótörő című előadásokban láthatják jelenleg a balett táncosnő mesés táncát. Légies mozdulatai és könnyedsége mindig ámulatba ejti a közönséget.