Cameron McMillan a nemzetközi sikereket elért balettművész

Cameron McMillan

Cameron McMillan Új-Zélandon született, majd a melbourne-i balettiskolában – a The Australian Ballet School-ban végezte tanulmányait. 1997-ben az Új-Zélandi Királyi Balett – The Royal New Zealand Ballet társulathoz szerződött. Ez az év kiemelkedő volt a művész életében, mivel a Tokióban megrendezett Asian/Pacific International Ballet Competition elnevezésű balettversenyen első helyezett lett. A balett társulatnál időközben egyre jelentősebb szerepeket kapott. Sorra táncolta a főszerepeket a híres darabokban. A Csipkerózsika, a Hamupipőke, a Diótörő, a Drakula, a Jonathan Harker című előadásokban is láthatta a közönség. Kortárs művekben is bemutatta lenyűgöző táncjátékát. Fellépett a Drink to me only with thine eyes és az Allegro Brillante című darabokban is.

A művészt folyamatosan vonzzák az új kihívások. 2001-ben csatlakozott az Angol Nemzeti Balett társulathoz, emiatt Londonba kellett költöznie. A klasszikus balett darabokat mutatták be a társasággal és meghódította az angliai közönséget is. Ezt követően a Rambert Dance Company nevű társulathoz csatlakozott. Itt már nem csak balett táncosként szerepelt, hanem koreográfusként is kipróbálta magát. Olyan elismert koreográfusokkal dolgozhatott együtt, mint Christopher Bruce, Michael Clark, Rafael Bonachela, Wayne McGregor, Javier De Frutos, illetve Merce Cunningham.

2007-óta szabadúszóként tevékenykedik. Számos társulatnál dolgozott az elmúlt években koreográfusként, többek között a Pécsi Balett társulatnál is 2010-ben. Alkotott az Új-Zélandi Királyi Balettnek és az Angol Nemzeti Balett Iskolának is. 2012-ben megkapta a New Generation Artist Award díjat, a The New Zealand Arts Foundation-nak köszönhetően. Több balett fesztivál megszervezésében is segédkezett már. Cameron McMillan a nemzetközileg elismert balettművész nem csak táncosként állja meg a helyét. Kiváló koreográfus és balettmester is egyaránt. Így érthető, hogy nevét mindenki ismeri és nemzetközileg kedvelik a balett művészt, aki a balettirodalom legjelentősebb főszerepeit eltáncolta már több ország számos színpadján.