Markó Iván, a hazai balettművészet meghatározó személyisége

Markó Iván

Markó Iván hazánk egyik legsikeresebb balett táncosa és koreográfusa. Nevét mindenki ismeri, hiszen Ő a Győri Balett társulat alapítója. 1947-ben született Balassagyarmaton, majd 1967-ben végzett Budapesten az Állami Balett Intézetben. Karriere a Magyar Állami Operaház tagjaként kezdődött. Rövid időn belül jelentős sikereket ért el, 1971-ben magántáncos lett, egy évvel később pedig a nagy sikerű Maurice Béjart koreográfus társulatának tagja lett Brüsszelben.

1974-ben nemzetközi kritikusok a világ 10 legjobb balett táncosa közé választották, amely hatalmas elismerésnek számít. Az 1979-es év ismét nagy változásokat hozott Markó Iván életében, mivel a külföldi pályafutását abbahagyta és hazatért. Ebben az évben alakította meg a Győri Balett társulatot. A társulat az Állami Balettintézetben frissen végzett művészekből állt. Egészen 1991-ig a társulat igazgatója volt, időközben koreográfusként és táncosként is tevékenykedett.

1981-ben a Győri Tánc- és Képzőművészeti Szakközépiskolát is megnyitotta, amelynek 10 éven át volt az igazgatója. A későbbiekben külföldi városokban volt koreográfus, többek között Jeruzsálemben, Párizsban, Bécsben és Sydneyben. 1996-ban megalakította a híres Magyar Fesztivál Balett társulatot, melynek a későbbiekben művészeti igazgatójaként tevékenykedett.

Az évek során természetesen számtalan nagy sikerű balett előadás szereplője is volt. Láthattuk a Hattyúk tavában, a Giselle-ben, de a Csodálatos Mandarin és a Don Juan árnyéka rajtunk című előadásoknak is szereplője volt. Az egyik leghíresebb darab, amelyben fellépett a Tűzmadarak. Külföldön és a budapesti Operaházban is több alkalommal volt látható ez a fantasztikus előadás, ahol Markó Iván egy varázslatos szólótáncot ad elő, amely a táncirodalom egyik legnehezebb szerepe.

1959-ben még egy filmszerepet is elvállalt, ekkor az Álmatlan évek című filmben szerepelt. Táncosként és koreográfusként a filmes világban is dolgozott egy ideig.

Markó Iván fantasztikus és kitartó munkájának köszönhetően számos díjat nyert el. 1983-ban megkapta a Kossuth-díjat, majd 1985-ben a SZOT-díjat. 2007-ben A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is elnyerte, ezt pedig 2008-ban a Prima Primissima díj követte, ahol a Magyar színház – és filmművészet kategóriában díjazták.

Markó Iván a hazai balettművészet egyik meghatározó személyisége. Kreativitása és lendülete kifogyhatatlan, az alkotás a lételeme. Számtalan csodálatos előadással örvendeztette meg ezidáig hőn szeretett közönségét táncosként és koreográfusként is.