Csajkovszkij: A hattyúk tava

A hattyúk tava

Kevés olyan balett darab van, amely a mainstream kultúrába is beitta magát, és a táncművészetben akár egyáltalán nem jártasak is azonnal tudják, miről van szó. A hattyúk tava az egyik ilyen előadás, nem is véletlenül: ez a balett történetének egyik legtöbbször bemutatott darabja, a klasszikus balett egyik alapdarabja, melynek nagyszerűségét a modern balett is elismeri. A hófehér tütüben táncoló hattyúk mára a klasszikus táncművészet jelképévé váltak.

Csajkovszkij első balett-darabja a mese világába vezet

A hattyúk tava Pjotr Iljics Csajkovszkij orosz zeneszerző legelső balettja, és a későbbiekhez – Csipkerózsika, A diótörő – hasonlóan ez is a mesék világából merítkezik,  mivel Csajkovszkij úgy gondolta, a balettel tökéletesen kifejezhetőek a mesékben megjelenő legtitkosabb, az emberi lélek mélyére vezető érzelmek és hangulatok.

A hattyúk tava című balett szövegkönyvét a moszkvai Nagyszínház egykori műsorfelügyelője, későbbi igazgatója, Vladimir Begicsev és egyik fiatal táncosa, Vaszilij Gelcer dolgozta ki, a koreográfia pedig Julius Reisinger nevéhez fűződik – ez utóbbival azonban sem a közönség, sem maga Csajkovszkij nem volt megelégedve.

Az új koreográfiára 16 évet kellett várni, a Marius Petipa és Lev Ivanov-féle balett előadást azóta is a világon mindenhol elismerik és tisztelik, ám Csajkovszkij sajnos már nem élhette meg a bemutatót.

A hattyúk tava

A balett egy mese

A hattyúk tavának története egy orosz népmesén alapszik. A cselekmény szerint egy fiatal hercegnek menyasszonyt kell választania, ám ő vadászata során találkozik Odette-tel, az elátkozott lánnyal, akinek testvéreivel együtt napközben hattyúként kell élnie, amíg az igaz szerelem rá nem talál. A herceg szerelembe esik, és az udvari bálon minden lányt elutasít, csak Odette-re vár.

Odette helyett azonban a lányokat elátkozó gonosz varázsló saját lányával, Odiliával, a fekete hattyúval jelenik meg, aki Odette arcát ölti fel, a becsapott herceg pedig szerelmet esküszik neki, megszegve ezzel Odette-nek tett ígéretét. Mikor a fiatal rájön, hogy nem a szerelme áll előtte, a tó melletti tisztásra siet, és mindent megmagyaráz az összetört szívű hattyúlánynak. Mikor a szerelmesek már éppen megszöknének, feltűnik a gonosz varázsló, akivel a herceg megküzd, és végül letépi bagolyszárnyait, ezzel megtöri hatalmát, az elátkozott hattyúk pedig megszabadulnak.

Egy táncosnő, két személyiség

Az 1951-es első magyarországi bemutató után A hattyúk tava című balettet ma is rendszeresen játsszák itthon és a világ más színpadain. A női főszerep eljátszása azonban szakmailag hatalmas kihívás, és nem csak azért, mert a Fekete Hattyú tánca a 32 fouetté en tournant forgás miatt rendkívül nehéz, hanem azért is, mert Odette és Odilia szerepét ugyanannak a táncosnak kell eljátszania, miközben a két szerep két teljesen eltérő személyiséget kíván.

Ezt a kettősséget dolgozza fel például a 2010-ben bemutatott, nagy sikerű Fekete Hattyú című film is.