A diótörő: egy modern klasszikus

diótörő

1892-ben a szentpétervári Mariinszkij színpadán kelt először életre a karácsonyi csoda, napjainkra pedig igazi legendává érett Csajkovszkij utolsó színpadi műve, A diótörő. Az elmaradhatatlan, szemkápráztató karácsonyi mesevilág fantasztikus zenével, káprázatos látványvilággal és elképesztő koreográfiával szórakoztató balettelőadás kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A diótörő nem más, mint a tökéletes balett: minden korosztály számára biztosítja a fantasztikus balettélményt, gyermekek számára is érthető módon mesélve el Mária hercegnő és Diótörő herceg történetét. A tánc, a patomim és a zene teljes körű kifejező ereje A diótörőben egy karácsonyi mesevilággá alakítja a színpadot, ahol egerek és játékkatonák küzdenek egymással.

E. T. Hoffmannak A diótörő és az egérkirály címet viselő meséje adja a napjainkban már klasszikus és széles körben ismert balettmese alapját. Az előadás első felvonása bemutatja Stahlbaum tanácsos udvarát, valamint a hozzá érkező vendégsereget a karácsonyi hóesésben. Megjelenik Marika és Drosselmeyer bácsi meglepetés ajándéka, a diótörőbábu is.

A történet második felvonásának első képe még Marika szobájában kezdődik, azonban a kislány álmában folytatódik. A második felvonásban megelevenednek a kislány első felvonásbeli élményei, melyek az egerek és Diótörő herceg összecsapásában csúcsosodnak ki. Végül a jelenetet a szépséges leánnyá érett Mária hercegnő és Diótörő herceg tánca zárja.

A harmadik felvonás első két képe egy fantasztikus utazást mutat be, melynek során az ifjú szerelmeseknek még egyszer helyt kell állniuk az Egérkirály alattvalói ellen, ezúttal denevérek állják útjukat, de a Diótörő herceg egy csapásra elűzi őket.

A harmadik kép egy fantasztikus táncvarázs: a Spanyol táncot Keleti tánc, Kínai tánc majd Trepak követi, ezt követi a rokokó pásztor és kislány tánca, végül a kavalkádot a Virágkeringő zárja.

Az ókori gyökerekkel rendelkező balett művészetének vélhetően legismertebb darabja, a XIX. század végén először színpadra került diótörő egy igazi karácsonyi mese, minden korosztálynak. A klasszikus balett-technika az udvari táncok öröksége, napjainkban azonban a legmodernebb stílusok gazdagítják, így az egyik legősibb klasszikusnak számos modern feldolgozása, megannyi divatkövető színpadi változata létezik.

A klasszikus balett és jazz balett előadások egyik érdekessége, hogy számos közülük már a színpadra tervezés pillanatában képernyőbarát is. A klasszikus művészet is felkerült a DVD-polcokra, A diótörő ámulatba ejtő színpadi karácsonyi meséje is számos feldolgozásban kapható. A varázsvilág filmes feldolgozása először 2009-ben jelent meg, azonban 2010-ben további két alkalommal vászonra vitték történetét.

A fentiekkel szemben az első animációs változat több mint 70 éve készült el, a Disney Studio jóvoltából, akkor Fantasia címen. Ezt követően további három feldolgozása született, egy 1973-ban, majd 1988-ban, végül 2001-ben. Emellett szatirikus forgatókönyvvel is filmkockákra rögzítették a klasszikus karácsonyi mesét 2003-ban Íme a Diótörő, míg 2008-ban Slutcraker címmel.