Aranyecset, avagy Munkácsy csodálatos élete

Aranyecset

Az Aranyecset című balett előadás folyamán Munkácsy Mihály életútját ismerhetik meg a nézők. A klasszikus balett elemei lenyűgözik a közönséget. A mű a neves zeneszerzők által alkotott dallamoktól válik teljessé. Liszt Ferenc, Richard Wagner és Hector Berlioz szerzeményei is felcsendülnek az előadás közben. A háromfelvonásos balett folyamán a festő kalandos életét ismerheti meg a közönség.

A szerény körülmények között élő asztalosinas felemelkedése és az általa bejárt út a világhírig kalandos és olykor szomorú. A színpadon életre kelnek különböző városok, ahol Munkácsy járt. Betekinthetünk a párizsi műterembe, ahol híres festményeit alkotta. Itt kerültek megalkotásra a híres festő olyan neves művei, mint a Krisztus Pilátus előtt, a Golgota, az Ecce Homo és a Honfoglalás. Megismerhetjük a festő előkelő társaságát, feleségét Cecilt és örök múzsáját, Svent is. A művész impresszáriói is bemutatkoznak, többek között Schledermayer és Goupil. Nekik köszönhetően kerültek a remekművek az Egyesült Államokba. A neves művész kortársai és barátai is felbukkannak a cselekményben, mint Paál László, Benczúr, Székely Bertalan és Zichy Mihály. A dráma is a történet része, hiszen a művész elveszíti látását, de Hirschler szemklinikáján visszanyeri látását. Így a professzornak hála újra alkothat és kiteljesedhet a műveiben. A szerelmi drámát se nélkülözi a darab. Sven, a művész múzsája mondhatni akarata ellenére is komoly lelki sérülést okozott Munkácsynak. Évekig nem találkoznak, majd a nő felbukkan és a művész karjaiban hal meg. Párizs, New York, Bécs és Düsseldorf is megelevenedik a darabban, így a festő kalandos utazásainak része lehet a néző. A tömeg üdvrivalgásának is tanúi lehetünk a párizsi világkiállításon, majd a gyógyíthatatlan betegséggel küszködő művész további alkotásait ismerhetjük meg. Időközben megismer egy nőt, aki múzsájára hasonlít, de mellette a szerelmek jönnek-mennek életében. Az elismert festő a Szépművészeti múzeumban van a kiállításán, ahol az esemény végén összeesik. Ezt követően utolsó óráiban emlékei kavarognak a fejében, majd örök múzsája Sven érte jön és magával viszi a másvilágra.

A drámai történet valós képet fest a művész olykor csodálatos, olyakor megrázó életéről. A szerelem, a fájdalom, a harag, a barátság és a siker is helyet kap a színpadon. A balett előadás folyamán átláthatóvá válik Munkácsy kalandos élete és bepillantást nyerhetünk a nehéz időszakaiba is.