Makrancos Kata – a vidám, de tanulságos balett darab

A makrancos Kata

Makrancos Kata – az örök klasszikus, amely William Shakespeare műve. Hidas Frigyes átdolgozásaként ismerhetjük meg a történetet. A neves balett darab már számtalan országban elnyerte a nézők tetszését, ez nem is csoda, hiszen a mókás történet és a bámulatos tánc elvarázsolja a közönséget.

A történet a londoni Hableány kocsmában kezdődik, ahol az író magányosan ül és papírra veti gondolatait. A történet egyszer csak megelevenedik és életre kel az író minden elképzelése. Hirtelen a Páduai piactéren találjuk magunkat, ahol éppen farsangi mulatság van. A gazdag Baptista háza előtt kérők tobzódnak, a legények Bianca szerelméért versengenek. A jómódú öregúr viszont addig nem adja férjhez kisebb lányát, amíg a nagyobbik – Kata el nem kél, hiszen ezt kívánja a hagyomány. Katától viszont az egész Pádua retteg, nem akad kérője. Felbukkan Petruchio a veronai nemesember, akit rávesznek, hogy vegye el a makrancos lányt. Petruchiop a felkínált hozomány hallatán nem tétovázik. A lány nem akar hozzámenni a férfihoz és még az esküvői ruháját sem hajlandó felpróbálni. Az apja könyörgése és őrjöngése meghatja, elmegy a templomba, ahol órákon át várnak mire felbukkan a lovag. Petruchio az alkalomhoz csöppet sem illően, csúfos ruhában jelenik meg. Az esküvő már majdnem botrányba fullad, de végül elhangzik az igen és a tömeg üdvrivalgásba kezd, hiszen végre szabad az út Biancához. A főtéren már megterítettek az ünnepi lakomához, de Petruchio megragadja újdonsült feleségét és elviszi a saját házába. Katára sok megpróbáltatás vár a házban, mondhatni a férj cselédszámba veszi, de ez is csak csel, hogy megtörje a makrancos lányt. A megalázott, éhes és fáradt Kata jól tűri a megpróbáltatásokat, de egy idő után feladja és behódol férje akaratának, majd elfogadja szerelmét. Az elégedett férj megígéri a lánynak, hogy visszaviszi apjához és alkalomhoz méltóan megülik a menyegzőt. Megérkezik a pár Baptisa házához, de időközben Bianca is férjhez ment szerelmeséhez Lucentiohoz és közösen ünnepelnek. Kiderül, hogy a makrancos, megzabolázhatatlan leányzó lett a legengedelmesebb, aki fejet hajt férje akarata előtt.

A történet mókás formában mutatja be az olykor furcsa női viselkedést. A megpróbáltatások ellenére, a férfi mégis megtalálja az utat a lány szívéhez és szerelmük végre kibontakozhat. A lány is boldog, végre nem zsörtölődik naphosszat. A vidám, mégis tanulságos történet már hosszú idők óta nyűgözi le a nézőket különleges bájával.