Oscar díjas balett film – A fekete hattyú (Natalie Portman)

fekete hattyú

Csajkovszkij Fekete hattyúja az egyik legnépszerűbb balett darab, ugyanakkor legendásan nehéz feladatot is ró a női főszereplőre. Nem csak azért, mert technikailag nehezen kivitelezhető mozdulatok sorát kell bemutatni, hanem mert ugyanannak a táncosnőnek kell eljátszania a két teljesen ellentétes karaktert szimbolizáló fehér és fekete hattyú szerepét. Többek között erről az embert próbáló feladatról szól a 2010-ben, Natalie Portman főszereplésével bemutatott A fekete hattyú című film is.

Egy lány, két szerep

A történet szerint Nina – Natalie Portman – a híres New York City Ballet Company táncosa. A társulat éppen a Fekete hattyút készül bemutatni, a rendező pedig úgy gondolja, hogy Nina tökéletes lesz a szerep ártatlan, légies és bájos karakterének eljátszására, ám kétségei vannak afelől, hogy felszínre tudja-e hozni a lányból a fekete hattyú megformálásához szükséges szenvedélyt.

Nina végül megkapja és el is táncolja a szerepet, a bemutató éjszakájára azonban már számos tévképzettel küzd, tudata gyakorlatilag meghasad, ép személyiségét feláldozza a művészet oltárán és önmagában is kárt tesz, cserébe azonban mindkét hattyút tökéletesen formálja meg.

A film fogadtatása

A Fekete hattyút a 67. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon mutatták be, és a kezdetektől széles körben elismerték, öt Oscarra és három Golden Globe-ra jelölték. Nina szerepéért Natalie Portman az Oscart, a Golden Globe-ot és a Brit Filmakadémia elismerését is megkapta.

Ugyanakkor több táncos is kritizálta a filmet a pontatlanul kivitelezett táncjelenetek miatt – jól lehet, a szereplők hónapokig edzettek és gyakoroltak, valamint több profi táncos is közreműködött – és azért, mert túlságosan negatív, sztereotip képet fest a táncosokról. Sokakat megdöbbentett a filmbeli rendező, Thomas Leroy karaktere is, akit a New York City Ballett társalapítójáról, George Balanchine-ről mintáztak. Balanchine híres volt arról a nézetéről, miszerint az igazi művész a szexualitáson keresztül közelít a táncosaihoz.

Rendezte: Darren Aronofsky

A Fekete hattyú Darren Aronofsky rendező munkája, aki a Rekviem egy álomért című munkájával írta be magát a filmtörténelembe. Arofonsky mindenképpen Portmant szerette volna Nina szerepébe, de az első tárgyalásokkor a színésznő barátnőjét, Mila Kunist ajánlotta a szerepre – ő egyébként végül Nina filmbeli riválisát, Lilyt formálja meg a Fekete hattyúban.