Anyegin – a visszautasításokkal teli romantikus balett darab

Anyegin

Az Anyegin című balett előadás Alekszandr Szergejevics Puskin romantikus verses regényéből készült darab. Az eredeti történet 1823-1832 között íródott. A híres romantikus, de mégis drámai történetet többen feldolgozták, így számtalan országban mutatták be balett előadások formájában. A balettelőadásban megszólaló zenedarabok Pjotr Iljics Csajkovszkij művei.

A három felvonásos balett darabban a szerelem és a visszautasítás minden öröme és fájdalma fellelhető. A történet Tatjana születésnapjával kezdődik, mindenki a nagy eseményre készül. A születésnapos lány megismeri Anyegint, a kiégett férfit, akibe első látásra beleszeret. A rideg és zárkózott férfi visszautasító a lánnyal szemben, de ez őt nem tántorítja el és levelet ír neki, amiben bevallja érzelmeit. Akkoriban egy szinte ismeretlen férfinak nem volt erkölcsös szerelmeslevelet írni, de a lányt ez nem zavarja, ő ettől függetlenül is megvallja szerelmét. Lenszkijt is meghívták Tatjana születésnapjára, ő Anyegin egyik legjobb barátja. A szerelmes lány vágyakozva várja a férfi válaszát, de ő a levelet haragosan összetépi. A fennkölt Anyegin újabb sebet ejt a lány szívén, mivel hevesen udvarolni kezd a barátnőjének, Olgának. Közben megérkezik az ünnepségre Gremin herceg is, aki a család régi barátja. Felkéri az ünnepeltet, de a lány táncközben is csak szerelmesét figyeli, aki rá se hederít, csak Olgával foglalkozik. Lenszkij ezt nem tűrheti tovább és párbajra hívja barátját.

Tatjana és Olga könyörgése nem hatja meg a két férfit, párbajoznak, Anyegin a harc folyamán megöli Lenszkijt. Ezt követően a lány hosszú ideig nem látja a férfit, s közben feleségül megy Gremin herceghez. Majd tíz évvel később a herceg bált rendez, ahol Anyegin is megjelenik. A férfi aki már mindenben csalódott és mindenből kiábrándult rájött, hogy Tatjana volt az egyetlen aki igazán szerette és elszalasztotta élete legnagyobb lehetőségét. Mikor meglátja a bálon a lányt, titkon reméli, hogy ismét felébred benne az érte érzett szerelem és vágy, de Tatjana elfordul tőle.

A bált követően Anyegin bejelenti magát a hercegnőnél levélben, de a lány el akarja kerülni a kínos találkozást, megkéri férjét, hogy ne hagyja egyedül akkor este. Anyegin szenvedélyesen szerelmet vall a lánynak, akiben még nem hűlt ki a szerelem, az érzései kavarognak. De győz a józan ész és visszautasítja a férfit, majd összetépi levelét, ahogyan ő is tette évekkel ezelőtt.

A romantikus, mégis drámai történet bemutatja, milyen fájdalmas is lehet a szerelem. Az évek folyamán sem múlnak el az érzelmek, de győz a józan ész és a lány nem adja fel a házasságát, életét a labilis, kiégett férfi kétségbeesett kérlelése miatt sem. A szívszorító történet több koreográfust is megihletett. A romantika kedvelőinek mondhatni kötelező darab!