Elfújta a szél – egy örök klasszikus három felvonásban

Elfújta a szél

Ahogyan sok más sikeres mű, így az Elfújta a szél is megtekinthető, mint balett darab. A Magyar Nemzeti Balett több alkalommal is színpadra vitte a három felvonásos darabot. A történet, ahogyan a könyvből, vagy a filmből is ismerhetjük a makacs és mégis csodaszép Scarlett Q’Hara életéről szól. A darab Tarán – a családi birtokon kezdődik, ekkor Scarlett 16 éves. A szépséges lány beleszeret Aschley Wilkesbe, aki azonban Melanyt veszi feleségül. A lány dacolván a világgal próbálja leplezni érzelmeit, ami nem mindig megy egyszerűen.

A bosszú vezérli a lányt, így feleségül megy Melany bátyjához. Eközben az Észak-Dél háború is kitört és Scarlett is kénytelen volt felnőni. A lány fiatalon megözvegyül és megismeri Rhett Butler üzletembert, aki első látásra beleszeret. Az ő szíve azonban még mindig Aschlyért dobog. Mindeközben komoly megpróbáltatások érik csak úgy mint mindenkit abban az időszakban. A sok nehézség Scarlettet is megtöri, de ettől még mindig elbűvölő és erősebb, mint valaha. Az idő múlásával úgy dönt, férjhez megy és Rhett Butler feleségeként próbál meg boldog lenni. Mindene megvan, amire nő csak vágyhat, de mégsem önfeledten boldog. A kapcsolatuk egyáltalán nem zökkenőmentes, hiába tesz meg mindent a férfi iránta. Scarlett makacs és pimasz, képtelen beletörődni, hogy gyerekkori szerelme mással van.

Az idő nem gyógyítja be a sebeit, sőt megtörté és fásulttá válik a sok szomorúságtól. Mikor Melany meghal, Scarlett rájön, hogy mindamellett, hogy vetélytársa volt, ő volt az egyetlen barátnője is. A hiányát nehezen viseli és szíve még keserűbbé válik. Közben kénytelen megérteni, hogy Aschley mindig is a feleségét szerette és hiába halt meg, nekik boldog életük együtt nem lesz. A férfi ugyanis csak egy szép nőnek tekinti őt, de nincsenek érzelmei, így hiába nem áll már közéjük senki a vágyott szerelem mégsem jön létre. Scarlett ekkor érti meg, hogy Rhett Butler az egyetlen, aki őt igazán szerette, és aki mellett boldog lehetne, de ekkor a férfi már beleunt a próbálkozásokba és a lángoló érzelmek is kihunytak.

Scarlett az évek folyamán megutáltatta magát a férjével, így a rajongása alábbhagyott és már nem képes úgy nézni a nőre, mint álmai asszonyára. A balett darab alatt sok érzelmes jelenetet láthatnak a nézők, amelyek csodásan kifejezik Scarlett lelki állapotát. Megható, elgondolkodtató darab, amely a leköti a nézőt. A kiváló táncjáték és koreográfia teszi igazán tökéletessé ezt az örök klasszikust. A tánc az egyik legjobb önkifejezés és ez az előadás folyamán is nyilvánvalóvá válik.