A rosszul őrzött lány

A rosszul őrzött lány

A rosszul őrzött lány több szempontból is jelentős a balett történetében. Egyrészt, mert valódi klasszikus, az egyik legrégebben bemutatott, ma is játszott darab, másrészt pedig azért, mert azon kevés balett előadások közé tartozik, melyek témája kifejezetten könnyed, játékos, sőt a darab talán legnagyobb erőssége maga a humor.

1789 óta a színpadon

A rosszul őrzött lányt először 1789. július 1-én, a nagy francia forradalom előestéjén mutatta be Bordeaux-ban Jean Dauberval és társulata. Az előadás történetét és koreográfiáját állítólag egy Pierre-Antoine Baudouin által készített festmény inspirálta.

Később a darabot Frederick Ashton állította ismét színpadra, az ő 1960-as feldolgozása az, ami a ma is játszott balettelőadások alapjául szolgál.

Humor a balettben

A rosszul őrzött lány nem véletlenül olyan népszerű: a történet egyszerű, a szereplők szerethetőek, így az előadás kicsik és nagyok számára egyaránt élvezetes lehet. A helyszín egy tanyasi udvarház, ennek megfelelően különféle állatok is megjelennek a színpadon, a darab fő problémája, hogy Simone, a zsémbes, de gazdag özvegyasszony egy ugyancsak tehetős, ám sete-suta fiatalhoz, Alainhoz szeretné adni lányát, Lise-t, aki viszont a szegény Colas-ba szerelmes.

Ashton feldolgozásának köszönhetően a szereplők nemcsak remek táncmozdulatokat mutatnak be, de valódi helyzetkomikum, humor és irónia is van a darabban.

Egy darab, több zene

Ha A rosszul őrzött lányról beszélünk, mindenképpen meg kell említenünk, hogy nem csak a darabot, a hozzá tartozó zenét is többször átdolgozták. Az ősbemutatón többféle szerzőtől származó zenét is használtak, aztán később Ferdinad Hérold szerzett hozzá muzsikát.

Az évek során többen is átdolgozták A rosszul őrzött lány zenéjét, például Jean-Pierre Aumer vagy Paul Taglioni, a leghíresebb azonban valószínűleg John Lanchbery átírása, mert ez készült az Ashton-féle, új életre keltett darabhoz. Lanchbery Hérold zenéjét helyezte modernebb alapokra, ám közben a Bordeaux-ban bemutatott ősdarab néhány zenei elemét is felhasználta.

A rosszul őrzött lány Magyarországon

A rosszul őrzött lánnyal itthon először 1971-ben találkozhatott a közönség. Az Operaház balettjének repertoárjában ez volt a legelső nyugati darab, és népszerűsége a mai napig töretlen. Évekig volt műsoron az Erkel Színházban, néhány éve pedig a Magyar Nemzeti Balett kezdte játszani, a darabot akkor Alexander Grant tanította be.