Giselle – a világhírű romantikus balettelőadás

Giselle

A Giselle című darab 1841-ben került először bemutatásra Párizsban. Ez a romantikus balettelőadás a világ számtalan országában bemutatásra került és minden híres balett társulat repertoárjában megtalálható a mai napig. Számtalan koreográfus átdolgozta már ezt a világhírű darabot, így minden alkotó tett hozzá egy kicsit, de a darab alapjai és klasszikus, romantikus elemei megmaradtak.

A Giselle-ben megelevenednek a tündérmesék, amelyek időnként csodálatosak, máskor félelmetesek, de a titokzatosság mindig elkápráztatja a közönséget. A darabban fellépő táncosok lenge tüllszoknyákban és színes paraszti ruhákban táncolnak, a díszletek titokzatos erdőket és kietlen tájakat elevenítenek meg.

A történet egy kietlen német erdőben játszódik. Az álruhás Albert gróf beleszeret Giselle-be, aki csupán egy egyszerű parasztlány. A grófnak viszont menyasszonya van, Bathilde hercegkisasszony. A férfi a két nő szerelme között őrlődik és tépelődik, amikor Giselle megtudja, hogy szerelmese már vőlegény. Az egyszerű lány nem bírja ki a beteljesületlen szerelemmel járó fájdalmat, így megőrül, majd holtan rogy össze. Albert gróf viszont még mindig szereti az egyszerű lányt és lelkiismeret furdalása miatt éjjel a temetőben akar búcsút venni tőle. Amikor éjfélt üt az óra, az erdőt ellepik a villik – az esküvőjük előtt elhunyt fiatal lányok szellemei. Céljuk, hogy halálra táncoltassák azokat, a hűtlen férfiakat akik ebben az órában a temetőbe merészkednek. A villi-királynő-Myrtha, Albert grófnak is ezt a sorsot szánja, de Giselle kegyelemért könyörög, mivel Ő még a túlvilágról is szerelmét szeretné őrizni.

A romantikus szerelmi dráma évtizedek óta a közönség kedvence. Számtalan híres hazai balett táncosnő játszotta már a darab főszerepét, többek között Popova Aleszja, Kozmér Alexandra és Pap Adrienn. A balettirodalom egyik legösszetettebb és legnehezebb főszerepe ez, amelynek tökéletes bemutatásához rengeteg gyakorlásra és munkára van szükség.

A darab megálmodója Théophile Gautier, aki a Giselle bemutatóját követően akkora sikernek örvendhetett, hogy már nem csak balettkritikákat és esztétikai tanulmányokat írt, hanem elismert balett-szövegíróvá vált. A későbbiekben Gautier még több romantikus balett darabot alkotott, amelyek ugyancsak sikeresek lettek. Az 1841-es párizsi bemutatón Carlotta Grisi és Lucien Petipa táncolták a főszerepeket, a darab koreográfiáját pedig Jean Coralli és Jules Perrot készíették.

A Giselle egy örök sikerű klasszikus balett előadás, amelyet mindenképpen érdemes megtekinteni. A romantikus és egyben misztikus hangulatú előadás elbűvöli a közönséget!