A balett kialakulásának története

a balett kialakulása

Az a színpadi tánc, amit ma balettként nevezünk, több száz éves hagyománnyal rendelkezik. Az udvari táncokból a XV. századi Itáliában alakult ki, amikor elkezdtek hivatásos táncmestereket is alkalmazni az udvaroknál, hogy a fényűző, pompás és látványos rendezvényekkel elkápráztassák a vendégeket. Akkoriban szokássá vált, hogy az udvaroncok, elsősorban az udvarhölgyek drámai dialógusokat és méltóságteljes táncokat (olaszul ballo, ebből a szóból alakult ki a mai ballet kifejezés) adtak elő. Bármilyen különös, a korai balettekben párbeszédek, szöveges részek is voltak.

Barokk balett a Napkirály udvarában

A francia királyi udvarban is hamar népszerűek lettek az olasz udvarokból átvett pompázatos táncok, miután Medici Katalin II. Henrik francia király felesége lett. Az udvari balettelőadások azonban XIV. Lajos trónra lépésével, 1643-ban élték fénykorukat – olyannyira, hogy maga a király is szívesen fellépett néha. Érdekes megemlíteni, hogy az Éjszaka balettja c. előadásban játszott nap jelmeze után kapta a “Napkirály “ nevet és így is vonult be a történelembe.

A főúri, kedvtelésből táncolók mellett megjelentek a hivatásos udvari balett táncosok is, de a tánc és a színészet még nagyon összefonódott. A balettművészet tökéletesítése céljából XIV. Lajos megalakította a Királyi Táncakadémiát 1661-ben. Tíz évre rá a Királyi Zeneakadémiát is, melyek későbbi egyesülése nyomán jött létre a mai párizsi Opera elődje, a Királyi Zene- és Táncakadémia.

A balett tanításának kezdetei

Az első hivatásos balerinákat képző, ma is működő balettiskola is Párizsban jött létre az 1710-es években, de akkor még önálló balettelőadás nem volt, legtöbbször az akkor kezdődő operadivat szerint balett betéteket adtak elő az énekesek között.
A balettiskola egyik első híres növendéke volt Marie-Anne de Camargo volt, aki azzal írta be magát a balett történetébe, hogy ő táncolt először nyilvánosan olyan szoknyában, ami elég rövid volt ahhoz, hogy a közönség megcsodálhassa a lábait, pontosan követhesse a mozdulatai, kivételes lábmunkája szépségét. A korai balett csillagok közül még érdemes Marie Salle női, és Luis Dupré férfi balett táncost említeni.

A balett kezdetén egy táncos pályája szintén nagyon fiatalon indult, de később hagyták abba a fellépéseket, mint a mai modern balett táncosok, de ehhez az is hozzátartozik, hogy akkoriban a balett nem volt annyira fizikailag kimerítő, mint napjainkban. A táncosok életkora azért sem volt döntő, mert nagyobb jelmezeket, sőt maszkokat viseltek a fellépés alatt.

A ma ismert balett kialakulása

A mai klasszikus balett stílusa Jean-Georges Noverre francia koreográfus nevéhez fűződik, aki a sokféle táncstílus egyesítésével egyedi elgondolásait vetette papírra, és valósította meg a gyakorlatban. Ő volt az, aki a nagy és nehézkes jelmezek helyett a maihoz már közelebb álló balett ruhákat, balettcipőket vezette be, amik szabad mozgást és a balett mozdulatokkal kifejezhető jellemeket, érzelmeket adott a táncosnak.

Ehhez más, új balett darabok is kellettek. 

Az első ilyen “modern” balettelőadás 1789-ben a Jean Duberval a Rosszul őrzött lány című darabjának bemutatója volt. Itt már nincs szó klasszikus istenekről, mitológiai hőstettekről, amik az előző korok, a barokk és a klasszicista kor előadásait jellemezték, hanem egy egyszerű, átélhető mese képezi a történet alapját. Ez volt a romantikus balett kezdete, ami a ma is játszott legismertebb orosz és francia balettelőadásokhoz vezetett.