Karcsúság és energia: a balerinák étrendje

balerina étrend

A helyes táplálkozás a balett-táncosok életében talán még fontosabb, mint egy átlagemberében. Hiszen úgy kell biztosítaniuk szervezetüknek a tánchoz szükséges energiát, hogy közben feltűnően karcsúak maradnak – a férfi és a női táncosok egyaránt. A balett komoly izommunkát igényel: egy háromórás előadás egy harminc kilométeres futással vagy két futballmeccsel ér fel. Így megfelelő mennyiségű izomépítő fehérjére és energiát adó szénhidrátra van szükség, azonban nem mindegy, utóbbit mivel viszi be a szervezetébe a táncos, ugyanis péksütemények vagy tészták gyakori fogyasztásával hamar elhízhat.

Légies alak anorexia nélkül

A táncosoknak vigyázniuk kell arra, hogy ne vigyenek be a szükségesnél több kalóriát, ugyanis nem veszíthetik el karcsúságukat és légiességüket. Viszont a ló túloldalára sem eshetnek át: a balett világa a kívülállók számára szinte egyet jelent a különböző táplálkozási zavarokkal, mint az anorexiával vagy a bulimiával. Ez pedig a táncosnők esetében különösen veszélyes, hiszen az elégtelen tápanyagbevitel miatt izmaik leépülhetnek, csontjaik törékennyé válhatnak.

Lassan felszívódó szénhidrátok

Olyan élelmiszerekből kell összeállítani az étrendet, amelyek tápanyagai lassan szívódnak fel, így sokáig ellátják a szervezetet energiával. Érdemesebb a finomított szénhidrátokat tartalmazó termékek – péksütemények, müzlik, cukros ételek – helyett zöldségeket, gyümölcsöket és húsféléket fogyasztani. Az izmok és a csontok egészsége érdekében a fehérjepótlásról is gondoskodni kell. Jó fehérjeforrások a halak, a húsok és az olajos magvak. Pár szem mogyorót vagy mandulát ráadásul két próba között is könnyen bekaphat a táncos.

Sokszor keveset

Bár nehéz tartani a rendszeres étkezést és a „sokszor keveset” elvét, hiszen a táncosok napja általában teljesen be van táblázva: próbáról próbára, illetve előadásra rohannak, a gyógymasszőr asztalán fekszenek, otthon edzenek, vagy aerobikórán vannak. Az egyszerre nagy mennyiségű táplálék bevitele viszont nem előnyös – főként táncpróba előtt –, hiszen elnehezít.

Alacsony szénhidráttartalmú diéta

Mivel egy balettelőadáson vagy próbán a táncos nem folyamatosan, hanem alkalomszerűen végez intenzív izommunkát igénylő vagy jelentős pulzusszám-emelkedéssel járó testmozgást, kevesebb szénhidrátra van szüksége, mit például egy hosszútávfutónak. Így érdemes alacsony szénhidráttartalmú diétát folytatnia, amelyben a szénhidrátok, a fehérjék és a zsírok aránya körülbelül 25:35:40.

Étkezés balettóra előtt

A balettóra előtt – persze nem közvetlenül – a táncosnak érdemes bekapnia néhány falatot, hogy legyen elég energiája a próbához. Azonban jobb, ha valami könnyűt eszik – például gyümölcsöt, pár szem olajos magot vagy joghurtot –, ami gyorsan kiürül a gyomrából, nehogy rosszul legyen edzés közben, vagy kellemetlenül érezze magát a hasában „lötyögő” étel miatt. Ha folyadékpótlásra van szüksége edzés közben, hasonló okokból érdemes inkább többször pár korty vizet innia, mint egyszerre sokat.