A klasszikus balerinafrizura: miért pont konty?

balerinafrizura

A balerinakonty mára kilépett az operaházakból, és megjelent az estélyeken, a színházban, az elegáns partikon, esküvőkön, sőt, a hétköznapokon is. A balerinák tradicionális hajviseletét nem elsősorban a divat alakította olyanná, amilyen. A klasszikus balettekben viselt kontynak praktikus, esztétikai és történeti okai is vannak.

A hölgyek kedvelt viselete elegáns rendezvényeken a balerinakonty; azaz a szoros csomóba összefogott, csatokkal összetűzött haj. A balett-táncosnők számára ez a frizura viszont szinte kötelező, hiszen a klasszikus balettekben mindig ezt viselik.

Hagyomány

A balett népszerűvé válásakor, a romantika korszakában, az 1830-40-es években a nők kontyba fésülve hordták a hajukat, ugyanis nyakuk finom vonala így volt a leghangsúlyosabb. Illetve, a közép- és felsőosztálybeli hölgyek az ókori Görögországban és Rómában elterjedt konty megidézésével szerettek volna eleganciát csempészni megjelenésükbe. Ezekben az években született a legtöbb ma is játszott balett; a mai tütü és spicc-cipő, illetve az akkoriban viselt konty is máig megmaradt az operaházak színpadán, jóformán változtatás nélkül.

Praktikum

A balerinák forgás közben egy pontra fókuszálnak: a fejüket gyorsan odakapják minden egyes fordulatnál, hogy ne szédüljenek el, és ne veszítsék el az egyensúlyukat. Egyes operaházakban a közönség mögötti falra egy apró kék pontot vetítenek, hogy segítséget nyújtson a balerináknak munka közben. A kiengedett vagy lófarokba fogott haj forgásnál önálló életre kelne: elterelné a figyelmet a mozdulat szépségéről, gátolná a táncost a látásban, az izzadt nyakára ragadna, sőt, ha az illetőnek vastag szálú és nagyon hosszú haja van, annak súlya miatt még az egyensúlyát is elveszíthetné, és nem sikerülne tökéletesre a forgás. Illetve, a balesetveszéllyel is számolni kellene: a táncosnő vagy partnere szemébe csapódó hajzuhatag még sérüléseket is okozhatna.

Látvány

A balett szinte egyet jelent az eleganciával, a finomsággal, a kecsességgel és a légiességgel. Egy balettelőadáson minden ezt sugallja: a zene, a táncosok öltözéke, mozdulatai – és a balerinák kontya is. A kontynál talán nincs is elegánsabb viselet – ezt bizonyítja az is, hogy mióta a balerinakonty kilépett a hétköznapokba, elsősorban formális alkalmakon találkozhatunk vele. A balerinák vékonyak és kecsesek: testre simuló öltözékük és rövid tütüjük minél többet hivatott megmutatni légies alakjukból. A feltűzött haj segít láttatni a váll és a nyak vonalát, ami optikailag tovább nyújtja a testet, és kiemeli a karcsúságot. Illetve, a konty komolyságot, fenségességet sugall; és ezt az érzetet kelti a nézőben is. A hajviselet fontos funkciója továbbá, hogy egységes képet teremtsen: minden balerinának így kell viselnie a haját az előadásokon, a rövidebb hajúaknak is – ez a legtöbb balettintézet és -iskola szabályzatában szerepel. A táncosnők a hajukat általában lófarokba fogják, majd összecsavarva körbetekerik, végül pedig hajhálóval, hullámcsatokkal és hajlakkal rögzítik, hogy biztosan ne mozduljon el tánc közben.