Kiből lehet balett-táncos?

balett táncos

A legendásan karcsú és könnyed balett-táncosok világa sokakat lenyűgöz. Ahogyan a kisfiúk tűzoltók vagy rendőrök akarnak lenni, ha nagyok lesznek; a kislányok balerinák. Aztán ha felnőve mégsem lesznek azok, a légies táncosok iránti csodálat gyakran megmarad bennük, és szívesen mennek el időnként megnézni egy balettet. Azok, akik esetében nemcsak gyermekkori ábrándról van szó, hanem komolyan gondolják, hogy tánccal szeretnének foglalkozni, egészen fiatal koruktól tudatosan készülnek a pályára. Azonban az elhivatottság és a kitartás nem elég; számos kritériumnak meg kell felelnie annak, aki balett-táncosként szeretne karriert befutni.

Testi adottságok

A balett-táncosok teste egyszerre erős és hajlékony. Mivel folyamatosan a lábukkal dolgoznak, annak izmosnak és erősnek kell lennie, hiszen például spiccelés közben két-két lábujjuk tartja meg egész testük súlyát. Mindössze az emberiség 2 százalékának van olyan alakja, amely lehetővé teszi, hogy ezzel a hivatással foglalkozhassanak. A magas lábboltozat (rüszt) elengedhetetlen, illetve az is, hogy a leendő táncos 90 fokban el tudja forgatni a lábát a csípőízületnél. Az erős és rugalmas Achilles-ín, a hosszú láb, a rövid törzs, a hosszú nyak és a kicsi, kerek formájú fej is a balett-táncosok jellemző sajátossága. A táncosok ideális magassága 157–173 cm, súlya pedig 40–52 kg. A lányoknak 7–11 évesen el kell kezdeniük a táncot, ha később komolyan szeretnének foglalkozni vele; 14 évesen már heti 20-30 órát gyakorolniuk kell. 17 éves koruk körül bekerülhetnek növendékként egy társulatba, amelynek megfelelő teljesítmény esetén később állandó tagjaivá válhatnak.

Ruházat

A balett-táncosok klasszikus felszerelése a tütü és a spicc-cipő. A balettiskolákban a kezdő növendékek általában dresszt, Georgette-szoknyát és puha bőr vagy vászon balettcipőt viselnek. Haladóként a tanár engedélyével spicc-cipőt is viselhetnek, és elkezdhetik tökéletesíteni a spiccüket. Részben itt dől el, kiből lehet profi balerina. Amíg a tanár nem ad rá engedélyt, a táncos nem kezdhet el spicc-cipőben gyakorolni, ugyanis megfelelő felkészültség hiányában akár komoly lábujj-, lábfej- vagy bokasérüléseket is szenvedhet.

Edzés

Az ideális balett-tanár tapasztalt, korábban maga is profi balett-táncos volt, és bár mindent megtesz azért, hogy kihozhassa növendékeiből a legjobbat; nem bánik velük embertelenül, és arra is ügyel, hogy ne növelje az egyébként is jelentős mennyiségű stresszt az életükben. Az otthoni gyakorlás is elengedhetetlen; akár magántanárt is fogadhatunk. Érdemes tanulmányoznunk kedvenc balett-táncosaink mozgását; megfigyelni, mi különbözteti meg őket a többi művésztől, mit csinálnak másképp. Erre támaszkodva alakíthatjuk ki saját stílusunkat. Mivel a balettel speciális izomcsoportok erősödnek meg, érdemes másfajta edzésformákat is végeznünk (például jógázni, biciklizni, pilatesre járni, úszni), hogy az egyenetlen igénybevétel miatt nehogy sérüléseket szenvedjünk.

Hozzáállás

Kitartás és szorgalom nélkül senki sem válhat profivá a szakmájában. Ha csak szüleink be nem teljesült álmát szeretnénk megvalósítani, de mi magunk nem hiszünk benne, hogy helyünk van a világ operaházainak színpadán, a balett számunkra nem marad más, mint hobbi. Mivel a tánc jóval több, mint egy szakma; hivatás és művészet, a megfelelő adottságoknak átlagon felüli akaraterővel és elhivatottsággal kell párosulnia.