La Scala Balett Társulat

la scala balett

A világ egyik legrégibb balett társulata amit1778-ban alapítottak és egészen a reneszánsz időkre vezethető vissza a Sforzák korába Milánóba. A modern és klasszikus balettet ötvözik, bár nemrégiben azzal kerültek köztudatba, hogy minden ötödik táncosuk anorexiás ami felkavarta a nemzetközi balett világot. Egyébként érdemes megemlíteni, hogy a franciák XIV Lajos uralkodása alatt vették át példájukat, viszont rengeteget finomítottak rajta.

Hierarchikus rendszerben működnek a többi balett társulathoz hasonlóan, a társulat jelenlegi igazgatója pedig Makhar Vaziev. Repertoárjukban megtalálható a “Giselle”-től a “Hattyúk taváig” szinte minden, sőt az elmúlt néhány évben a világ más országaiban is debütáltak. A hetvenes- nyolcvanas években a koreográfusaik között olyan neveket is találunk mint Rudolf Nureyev, aki a 20.-ik század egyik legkiválóbb balett táncosa volt. 1983-ban ő volt a Párizs Balett Társaság kinevezett igazgatója.

A La Scala balett társulatnak saját balett iskolája is van és rendszerint a milánói közönség előtt lépnek fel. Izgalmas táncjátékuk lenyűgözi a közönséget, így nem is csoda, hogy nemzetközi szinten is elismert a balett társulat.