A világhírű Magyar Nemzeti Balett

Aleszja Popova

A Magyar Nemzeti Balett a Magyar Állami Operaház balettegyüttese, amely nem csak hazai, de nemzetközi szinten is elismertnek számít. A társulat hazánk első számú és egyetlen olyan együttese, amely klasszikus nagybaletteket is előad. Hazánk balett történetében hatalmas fordulópontot jelentett az Operaház 1884-es megnyitása.

A Magyar Nemzetik Balett társulat megalapításakor csupán 60 főből állt. 30 kartáncos és 30 növendék volt a csapat tagja. Az akkori tánccsoport nőkből állt, egyetlen férfi tagja volt mindössze, aki Milánóból jött Budapestre és szerződött a társulathoz. Az együttes eleinte az olasz és az osztrák tánctechnikákat alkalmazta, majd az 1950-es évtől a világhírű orosz, Vaganova módszert vezették be. Ebben az évben megalakult az Állami Balett Intézet, amelynek Nádasi Ferenc volt az első vezetője. Hatalmas szakmai tapasztalatának köszönhetően új színt vitt az oktatásba, mivel saját módszertan szerint oktatott. 11 éven át az Operaház balettigazgatója volt. Majd Lőrinc György vette át a helyét, aki kiszélesítette a repertoárt és kortárs magyar koreográfusokkal is együtt dolgozott.

A Magyar Nemzeti Balett társulat sikereiben több híres oktató és vezető is szerepet játszott. Harangozó Gyula nevéhez köthető az 1936-ban bemutatott Csárdajelenet, amely nagy előrelépés volt a hazai balettművészet fejlődésében. A magyar néptánc és a klasszikus balett elemek ötvözésével valami egészen újat és lenyűgözőt alkotott!

Seregi László volt a következő koreográfus, aki nagy hatással volt a társulat előremenetelére. Előadásaiban ötvözte a klasszikus balett elemeit, a néptáncot, de a kortárs irányzat és az orosz balett elemei is megfigyelhetőek voltak. Az egyik legnagyszerűbb alkotása a híres nagybalett, Spartacus volt! Seregi László 1977-től 1984-ig a Magyar Nemzeti Balett igazgatója is volt.

A későbbiekben hazánk első nagy sikerű női koreográfusa, Pártay Lilla is nagyszerű munkát végzett a társulatban. A kortárs elemeket minden általa koreografált műben felfedezhetjük. A legsikeresebb alkotásai közé tartozik az Anna Karenina, amely 1991-ben került bemutatásra és az Elfújta a szél, amelyet 2007-ben láthatott a közönség.

1996-tól ifj. Harangozó Gyula irányította a társulatot, aki megőrizte a színes repertoárt és nagy sikerű külföldi művészeket is bevont az előadásokba. 2005-től Keveházi Gábor irányítása alatt fejlődött tovább az együttes. A klasszikus repertoárt megőrizte, de a lendületesség és a kortárs irányzat is észrevehető az előadások folyamán. Őt követően 2011-ben Solymosi Tamás lett a Magyar Nemzeti Balett igazgatója.

A híres balett társulatban ma már több mint 110 tag vesz részt, évente pedig átlagosan 80 előadást láthat a közönség. A társulat előadásában számtalan klasszikus művet láthatunk, mint például a Giselle-t, a Hattyúk tavát, a Diótörőt, vagy a Rómeó és Júliát. Nem csoda, hogy hazai és nemzetközi sikerekkel is büszkélkedhetnek a társulat tagjai, illetve számtalan díjat is elnyertek az évek folyamán.