Hazánk egyik leghíresebb balett együttese: Pécsi Balett

Pécsi Balett

A Pécsi Balett társulat, hazánk egyik leghíresebb balett társulata! Itthon és külföldön egyaránt nagy sikereket értek már el! A társulat 1960-ban alakult. Olyan sikeres balettművészek játszottak akkoriban a Pécsi Balett társulat előadásaiban, mint Medveczky Ilona, Rónai Márta és Csifó Ferenc – bár a neves művészek akkoriban még kezdőknek számítottak, hiszen az időtájt végeztek az Állami Balett Intézetben.

Eck Imre nevéhez köthető a Pécsi Balett társulat, hiszen ő alapította 1960-ban és egészen 1969-ig ő volt az igazgatója a társulatnak. Ezt követően 1992-ig a művészeti vezetője és a koreográfusa volt a társulatnak. Eck Imre a klasszikus balett koreográfiákba több más jellegű mozgásformát is beépített, így a közönséget mindig érdekes előadásokkal kápráztatta el. Nem csoda, hogy a Pécsi Balett Társulat hazánk első híres modern balett együttese lett, amely az idők folyamán nemzetközi elismeréseket is kapott!

A társulat számtalan híres darabot mutatott be, mint például a Notre-Dame-i toronyőr, az Otello, Bonnie és Clyde, vagy a Giselle. Az évek folyamán több koreográfus és zeneszerző is munkálkodott az együttesben, így a darabok sokszínűsége megmaradt, hiszen minden művész más-más szemszögből közelítette meg az egyes előadásokat, így mindig más volt a végeredmény.

A társulat több díjat is kapott az évek során. Ezek közül néhány: A Pécsi Balett a Pécs2010-Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt, VOSZ Megyei Prima-díj a Pécsi Balett Együttesnek, az együttesben fellépő balettművészek közül, többen kaptak életmű-díjat is!

2010 jelentős év volt a balett társulat minden tagja számára, hiszen az együttes abban az évben ünnepelte 50 éves jubileumát!

A Pécsi Balett Társulat több darabot is bemutat idén ősszel, többek között az Ideje a Táncnak Gyerekek – interaktív bemutató! És a Hófehérke és a hét törpe is szerepel a repertoárjukban. Természetesen nem csak Pécset tekinthetjük meg a neves művészek előadásait, hiszen Budapesten, a Művészetek Palotájában is gyakran fellépnek, de az ország más területein is láthatjuk varázslatos előadásaikat!

Ma már több fiatal táncművész is fellép az együttesben, mint Domoszlai Edit, Harka Máté, Madonia Florence, Matola Dávid, vagy Dér Dalida. A Pécsi Balett Társulat folyamatosan új és izgalmas koreográfiákkal kápráztatja el a közönséget, így minden előadásuk élményt jelent!