Szegedi Kortárs Balett Társulat

Szegedi Kortárs Balett

A Szegedi Kortárs Balett 1993-ban alakult meg. Juronics Tamás és Pataki András vezetésével jött létre az együttes, elődje a Szegedi Balett társulat volt, amely 1987-ben került megalapításra. Mára a Szegedi Kortárs Balett nem csak hazánkban vált közismerté, de nemzetközi szinten is elismert! A modern tánctechnikáknak köszönhetően a nézőket folyamatosan elkápráztatják a társulat tagjai. A különleges akrobatikus mozdulatsorozatok és a látványos táncszínházi elemek jellemzik leginkább a Kortárs társulatot. A repertoár változatosságára is odafigyelnek, hogy folyamatosan új és érdekes előadásokkal lephessék meg a nézőket.

A társulat egyik vezetője Juronics Tamás 1969-ben született Tatán. A Magyar Táncművészeti Főiskolán tanult, majd a jelenlegi társulat elődjéhez a Szegedi Baletthez szerződött. 1991-től saját koreográfiákat készít, ma már több mint 40 koreográfia szülőatyja. Kiváló munkásságának köszönhetően számtalan díjat elnyert, többek között 1997-ben megkapta a Harangozó-díjat. 2005-ben Érdemes Művész díjjal tüntették ki, majd 2009-ben a Kossuth-díjat is elnyerte!

Pataki András a társulat másik vezetője ugyancsak kiváló tehetség! Tanulmányait 1979-ben kezdte az Állami Balettintézetben. Kezdetben a Győri Balett társulatnál táncolt, ezt követően a Szegedi Baletthez szerződött. Munkássága miatt számos díjjal is kitüntették, ezek közül néhány a teljesség igénye nélkül: 1996-ban elnyerte a Harangozó-díjat, majd a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetését is megkapta. 2010-ben pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkereszt kitüntetésének örvendhetett.

A Szegedi Kortárs Balett társulat fiatal és lelkes tagjai fantasztikus táncjátékkal varázsolják el a nézőket az előadások folyamán. Ehhez természetesen hozzátartozik az alázatos munka. A társulatban több fiatal tehetség is van, akik már számtalan díjat elnyertek csodálatos tánctudásuknak köszönhetően. Rengeteg külföldi felkérésnek is eleget tettek az elmúlt évek folyamán. A lendületes mozdulatsorozatok és a tökéletesen kidolgozott táncjáték miatt mindenhol nagy sikernek örvendhettek. A társulat tagjai időnként cserélődnek, de ettől függetlenül olyanok mint egy kis család. A sok próba és a felkészülés az előadásokra összekovácsolja a balettművészeket. Számtalan közismert balettdarabot láthattak már a nézők a Szegedi Kortárs Balett társulat előadásában. A Diótörő, a Mozart táncok, a Carmen variációk csak néhány azok közül az előadások közül, amelyeket a társulat az elmúlt években bemutatott.

A társulat különleges táncjátéka már évek óta ámulatba ejti a nézőket. A változatos repertoárnak köszönhetően aki ellátogat egy előadásukra biztosan nem fog unatkozni!