Budapest Táncszínház – fiatalosság és lendületesség

Budapest Táncszínhaz lélekmorzsak

A Budapest Táncszínház 1991-ben alakult meg. Földi Béla hozta létre az azóta nagy sikerűvé vált együttest. 1999-ben a társulat elnyerte az EuroPAS díjat, majd 2004-ben a Nemzeti Táncszínház Táncfesztiválján a közönségdíjat.

A társulat több nemzetközileg is elismert magyar és külföldi koreográfussal dolgozott már együtt. Közülük néhány a teljesség igénye nélkül: Raza Hammadi, Egerházi Attila, Berger Gyula, Dali Touiti. A szakmailag elismert koreográfusok mellett a társulatban kinevelt fiatal táncosok is lehetőséget kapnak darabok készítésére. Így a koreográfusi ambícióval rendelkező fiatal tehetségek nem csak a táncban teljesedhetnek ki.

A Budapest Táncszínház tagjai kiemelkedő oktatási rendszerben vehetnek részt. Földi Béla, az együttes művészeti igazgatója is aktívan részt vesz a fiatal tehetségek oktatásában és tréningjében. Olyan nemzetközileg is elismert mesterek oktatják a táncosokat, mint Raza Hammadi, Neel Verdoorn, Joseph Tmim, Joe Alegado, valamint Karina Elver. Az együttes tagjai a klasszikus balett elemeket, a modern jazz balett és a kortárs technikák alkalmazását is megtanulják. Ennek köszönhetően táncjátékuk sokszínű és lendületes. Így mindig lenyűgöző táncjátékkal kápráztatják el a közönséget.

A társulat éves szinten nagyjából 50 darabot mutat be. Hazai és nemzetközi fellépéseken is megtekinthető a fiatal tehetségek lenyűgöző táncjátéka. Felléptek már Ausztriában, Kanadában, Franciaországban, Németországban és Svájcban is.

A társulat tagjai között szerepel Bálint Levente, Domán Dalma és Sághy Alexandra is, akik kiváló és ambiciózus táncosok. Az együttes repertoárjában számtalan nagy sikerű darab is felfedezhető. A Holle anyó, A 80 nap alatt a földkörül, a Diótörő, a Bolero és a Ravel is megtekinthető az együttes előadásában. A felnőtt és a gyermek közönség szórakoztatására is hangsúlyt fektetnek, hiszen fontos, hogy a gyermekek már kiskorukban megismerjék a művészet szépségeit.

A Budapest Táncszínház stúdiójában, a DEPO-ban minden nap nyitott táncórákat tartanak, amelyeken a kezdők is részt vehetnek. A haladó táncosok a 2 éves intenzív táncművész képzésen vehetne részt, amelynek vezetője Földi Béla. A lelkes fiatalok így elsajátíthatják a táncművészet fortélyait és megismerkedhetnek a különféle technikákkal.

A Budapest Táncszínház együttes sokszínűsége és a társulat tagjainak lendületes játéka folyamatosan lenyűgözi a hazai és a külföldi közönséget. A kikapcsolódásra és a tanulásra vágyók számára is számtalan újdonságot tartogat a Táncszínház, amely egyre nagyobb szakmai sikereket ér el.