Duda Éva Társulat

Duda Éva Társulat

A Duda Éva Társulat a 2009/2010-es színházi évad folyamán alakult meg. A társulat megalapítója Duda Éva, a nemzetközileg is nagy sikereket elért, tehetséges koreográfus. A művésznő 1977-ben született Szegeden. Tanulmányait a Szegedi Jazz Tánc és Balett Stúdióban végezte 1985 és 1996 között. Ezt követően a Budapesti Tánciskolában elvégezte a kortárs táncművész képzést. Miután megszerezte a diplomáját, 1998 és 2001 között a Magyar Táncművészeti Főiskolán a koreográfus szakot is elvégezte. 1999 és 2006 között számos hazai és külföldi kurzuson vett részt. Tanult Kölnben, Párizsban, New Yorkban és Bécsben is, így a művészet sokoldalúságát tökéletesen átlátja és ez az általa koreografált előadásokban is megnyilvánul. Olyan neves meseterektől tanulhatott, mint Ivan Wolfe, Rasmus Ölme, Geraldine Armstrong, Pal Frenak, vagy Goda Gábor.

A sok évnyi tanulásnak és a nagy tapasztalatnak köszönhetően a színpadon életre kelnek az általa koreografált darabok. A kortárs együttes még fiatalnak mondható, de dinamikusan fejlődik és hazánkban, valamint külföldön is nagy sikereket arat. A társulatban fiatal, kezdő tehetségek és tapasztalt művészek együtt dolgoznak, így az általuk bemutatott balettdarabok sokszínűek és dinamikusak. Az együttes számtalan érdekességgel kápráztatja el a közönséget. A darabok bemutatása folyamán a váratlan mozdulatlanság, majd a hirtelen újrakezdés mindig meglepi a közönséget. A fanyar humort is belecsempészik előadásaikba, így a testbeszéd valóban kifejezővé válik.
A társulat tagjai: Csuzi Márton, Jónás Zsuzsa, Mikó Dávid, Simkó Beatrix, Jenna Jalonen, Csák Beatrix, Duda Éva és Kunert Péter. Az együttesben több neves vendég balettművész is szerepel. A társulat külföldön is fellépett, többek között Szlovéniában, Romániában, Horvátországban és Jordániában.

A társulat több balettművésze is számos díjat elnyert az évek folyamán. Dudás Éva 2009-ben megkapta a Harangozó Gyula-díjat, az ezt követő évben pedig elnyert az Évad Alkotója Díjat is. Ugyancsak ebben az évben Jónás Zsuzsa és Bora Gábor az Évad táncművésze kitüntetésnek örvendhettek.

A társulat tagjaira leginkább a dinamikus és lendületes táncjáték jellemző. Repertoárjukban több érdekes darab is megtalálható. Bemutatták már a Lunatika, a Faun, a Credo című előadásokat is. A kortárs társulat folyamatosan új és izgalmas előadásokkal várja a nézőket.