A párizsi opera balett

parizsi opera balett

A párizsi Opera Balett a világ legrégebbi balettintézete és mindig része volt a párizsi operának amit 1669-ben alapítottak. Ennek ellenére a balett sosem játszott kiemelkedő szerepet az opera életében, egészen 1673-ig amikor átneveztek “királyi zeneakadémiának” Jean-Bapstiste Lully-nak köszönhetően. Jelenleg párizsi nemzeti operának hívják 1994 óta, balettet pedig elsősorban a Garnier palotában játszanak.

Szóval vissza a kezdetekhez, 14.-ik Lajos uralkodása alatt jött igazán divatba a balett, olyan szerzők írtak balett műveket mint Moliēre és ahogy egyre népszerűbbé vált ez a táncfajta, így 1661-ben Lajos megalapította a Királyi Tánc akadémiát. Itt a legkiválóbb táncosok tanítottak balettet és más táncokat sőt egy időben a Napkirály is élénk érdeklődést mutatott a balett iránt olyannyira, hogy fellépett Versaille-ban is az alattvalói előtt egy színdarabban.

A kezdetekben a balett a férfiak tánca volt egészen Mademoiselle De La Fontaine felbukkanásáig aki az első balerina volt a párizsi opera történetben aki Lully egyik remekműben debütált 1681-ben. A 18.-ik században megalakították a párizsi opera balettiskolát, ahol olyan kiválóságok is közreműködtek, mint Gluck, aki Marie Antoinette kedvenc zeneszerzője volt és ha a királynő nem állt volna ki mellette akkor ma Gluck-ről nem is hallottunk volna, annak ellenére, hogy tényleg jó zeneszerző.
Jean-Georges Novelle a század egyik legkiválóbb balettmestere volt egészen 1776-1781-ig.

A párizsi balettiskola jelenleg olyannyira elismert, hogy régi tanulóik akik már máshol balettoznak összesen 18 Belous De La Danse díjat nyertek, ami egyedülálló a balett történetben. Jelenleg a művészek átlagéletkora a Francia balettben 25 év. 180 előadást tartanak szezononként, és 154 táncosuk van és ha már a számoknál tartunk érdemes megemlíteni, hogy ezt a táncot 16-20 évesen kezdik tanulni és egészen negyvenkét éves korukig dolgoznak.

A társulat igazgatója Benjamin Millepied a csapatot erősíti még egy adminisztrátor, két balettmester, négy balettmester asszisztens, egy színpadi menedzser és négy színpadi menedzser asszisztens. Az előadásokat a Garnier palotában lehet megtekinteni.