Grand plié

Grand plié

A grand plié kivitelezése tulajdonképpen egy demi pliével kezdődik, de a demi plié legmélyebb pontján nem kezdünk el emelkedni, hanem tovább folytatjuk a süllyedést, úgy hogy sarkunkat kissé megemeljük. A grand plié kivitelezése során nagyon fontos, hogy sarkunkat folyamatosan nyomjuk a föld felé, ne emelkedjünk soha magas féltalpra. A grand plié megfelelő gyakorlása hozzájárul ahhoz is, hogy egyre mélyebb demi pliét tudjunk majd végrehajtani. Elérve a grand plié legmélyebb pontját, megkezdjük az emelkedést úgy, hogy a sarkunkat, amint csak tudjuk teljesen leszorítjuk a földre és demi plién át nyújtjuk ki térdünket.

A grand plié közben a helyes kézkíséretet az alábbiak szerint végezzük. A kivitelezés során demi pliénél az oldalról lefelé tenyérrel indított kezünk 45 fokos szögbe ér, majd a a grand plié legmélyebb pontjáig kezünket folyamatosan lefelé vezetve, a grand plié mélypontját elérve, kezünket alaptartásba kerekítjük.
A grand pliéből felemelkedve úgy emeljük kezünket, hogy a demi pliét elérve kezünk 1. pozícióba érjen. A térd kinyújtása során pedig vezessük tovább karunkat a 2. pozícióba.

A grand plié gyakorlása közben ügyeljünk arra, hogy a lábmunka és karmunka folyamatos legyen és összhangban legyen a grand plié kivitelezése a karmunkánkkal. Ahogy a demi pliét, a grand plié-t is gyakorolhatjuk az összes pozícióban.